TZ: Vrchol loňské výstavní sezóny v Ostravě končí za čtyři dny. Neváhejte

Vrchol loňské výstavní sezóny v Ostravě končí za čtyři dny. Neváhejte / Galerie výtvarného umění v Ostravě / Ostrava / 4. 1. 2016

Výstava V novém světě s podtitulem Podmínky modernity 1917–1927, kterou připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě (GVUO), příspěvková organizace Moravskoslezského kraje, ve spolupráci s kurátorem Karlem Srpem, končí už za čtyři dny. Až do šesté hodiny večerní mají v neděli 8. ledna návštěvníci poslední možnost prohlédnout si výjimečná umělecká díla známých i neznámých umělců první poloviny 20. století.

Poslední čtyři dny si milovníci výtvarného umění mohou prohlédnout unikátní expozici výtvarného umění první poloviny 20. století s názvem V novém světě a podtitulem Podmínky modernity 1917–1927 v ostravském Domě umění. Expozici, která v neděli 8. ledna končí, si dosud přišlo prohlédnout přes dvacet jedna tisíc návštěvníků.

„Neprodleně po ukončení výstavy začínají přepravní práce pro rozvozy uměleckých děl a přípravy na další výstavy. Pro nás jako regionální galerii tím končí pátý obrovský projekt, jehož realizace je v našich finančních podmínkách vždy skoro neuvěřitelná. Už teď víme, že se nám po některých dílech obzvlášť ze soukromých sbírek bude hodně stýskat,“ sděluje Jiří Jůza, ředitel GVUO.

Průměrná návštěvnost výstavy se mezi svátky zvedla na úctyhodných více než 500 lidí denně. „Je to krásné číslo. Naši kustodi sice říkají, že uhlídat tolik cenností je v takových podmínkách náročné, přesto je na nich vidět, že je práce mezi tolika lidmi o to více baví,“ vysvětluje Kateřina Mertha, tisková mluvčí GVUO.

Výstavní skvosty Josefa Čapka, Emila Filly, Rudolfa Kremličky, Ferdiše Duši, Toyen, Jindřicha Štyrského, Antonína Procházky, Karla Teigeho a dalších čtyřiceti šesti známých i neznámých umělců první poloviny 20. století jsou umístěny ve všech výstavních sálech Domu umění. Představeno je více než dvě stě uměleckých děl, které zapůjčily státní instituce i soukromí sběratelé z celé České republiky. K vidění jsou malby, kresby, grafiky, plastiky a fotografie notoricky známé i zcela objevné, které jsou prezentovány v nových souvislostech. Expozici doplňují dotykové obrazovky s volně ovladatelnými nahrávkami autora výstavního projektu Karla Srpa.

V Domě umění Galerie výtvarného umění v Ostravě je výstava otevřena od 10 do 18 hodin. Plné vstupné činí 100 korun a zlevněné 50 korun, volný vstup pro seniory nad 65 let a v neděli. Výstava je v ostravském Domě umění k vidění už jen do 8. ledna 2017.

ZÁKLADNÍ INFORMACE O VÝSTAVĚ

V NOVÉM SVĚTĚ / PODMÍNKY MODERNTY 1917–1927

28. 9. 2016 – 8. 1. 2017, vernisáž výstavy 27. 9. 2016 v 17 hodin

Dům umění, Galerie výtvarného umění v Ostravě, Jurečkova 9, 702 00 Ostrava