TZ: PLATO představuje program do konce roku 2016

PLATO představuje program do konce roku 2016 / PLATO platforma (pro současné umění) Ostrava / Ostrava / 9. 9. 2016

Galerie města Ostravy PLATO uspořádá do konce roku tři výstavy, řadu doprovodných programů a také druhý ročník festivalu Norma. Tříletý grantový projekt ukončí svou činnost v prosinci. Od ledna 2017 naváže na jeho aktivity v nových prostorách příspěvková organizace města PLATO Ostrava.

„Ve středu 14. září zahájíme výstavu Markéty Vaňkové s názvem Pravděpodobně na poli. Semi-retrospektiva představí umělkyni, která dnes tvoří v ústraní na sicilském venkově, ale k jejímž dílům z 90. let se stále vracejí nejmladší umělci. Ve středu 19. října pak uvedeme výstavu německého umělce Maixe Mayera nazvanou Barosphere 2: poznámky o městě, dělníkovi a dítěti. Projekt se zabývá historií a současností Ostravy a vznikal exkluzivně pro PLATO během posledního roku, kdy se Maix Mayer opakovaně vracel na Ostravsko, aby zde pořídil řadu fotografií, filmových záběrů a dalších materiálů. Obě výstavy uzavřou naše působení v Gongu,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer PLATO.

Od pondělí 26. září bude v Nákupním centru Karolína probíhat netradiční výstava Jany Kalinové s názvem Redukce. Intervence do prostorů nákupního centra potrvá pouze týden, denně mezi 10 a 18 hodinou bude umělkyně razit hmotnost obsaženého zlata na zadní stranu šperků, které lidé přinesou k jejímu stánku.

„Ve spolupráci s pražským divadlem Studio Hrdinů také chystáme druhý ročník festivalu Norma, který ukazuje, jak se vzájemně ovlivňují divadlo a současné umění. Konat se bude 11. a 12. listopadu, letos chceme představení přesunout do Trojhalí Karolina a do Bauhausu. Pro veřejnost to bude první příležitost zjistit, jak by mohla vypadat budoucnost bývalého hobbymarketu“ doplnil Pokorný.

Bauhaus spolu s městskými jatky odkoupilo město Ostrava v červenci tohoto roku. V budově bývalého hobbymarketu bude PLATO dočasně působit do doby, než budou památkově chráněná jatka zrekonstruována. V první polovině roku bude program platformy probíhat v centru města, zahájení činnosti v Bauhausu je odhadováno na květen, respektive červen 2017.