TZ: Adéla Svobodová

Adéla Svobodová / Antiobjekt / Moravská galerie v Brně: Atrium Pražákova paláce / Brno / 17. 6. – 25. 9. 2016

Adéla Svobodová: Antiobjekt

Atrium, Pražákův palác Moravské galerie v Brně, Husova 18, Brno

17. 6. – 25. 9. 2016, vernisáž 17. 6. 2016 v 19 H

Autorka koncepce – Yvona Ferencová

Kurátor výstavy – Petr Ingerle

Grafické řešení – Radim Peško

Adéla Svobodová se ve své aktuální instalaci pokouší skrze svoji uměleckou tvorbu a vizuální citace grafického designu vytvořit prostor pro otevřenou interakci. Její vnímání může být neustále přetvářeno uvnitř výstavy. Výsledný celek složený z fragmentů knižních stran, obálek a úryvků textů (různorodý výběr je dán výhradně autorčinými soukromými preferencemi), tvoří abstraktní „povrchy“, které mohou představovat hraniční území mezi obrazem, dokumentem, diskuzí, „odkláněním“ významů a nejasnou nostalgií. Svobodová stojí za grafickou úpravou mnoha oceněných publikací, je autorkou, nebo spoluautorkou řady výstavních architektur a dalších projektů spojených s grafickým designem.

„Výstava Antiobjekt je sestavena z vizuálních citací stran knih. Knižní strany ve formě plakátů a objektů se zde stávají prostorovou instalací, která funguje ve své dvoupohledovosti jako zavřený a otevřený prostor zároveň.“ říká Adéla Svobodová.

Projekt Výměna rolí. Atrium vznikl z podnětu kurátorky výstavního prostoru Yvony Ferencové, která jej vedla v letech 2004 až 2015. Jeho hlavní myšlenkou je, že se v dnešní době často setkáváme s tím, že umělec je zároveň sám sobě architektem expozice, případně i kurátorem vlastní výstavy, a výrazně tak zasahuje do uměleckého provozu nejen svojí tvorbou. Kurátorka proto oslovila autory, kteří v posledních deseti letech v Atriu vystavovali, a požádala je, aby nominovali umělce, kteří by se v programu výstavního prostoru měli dle nich také objevit, ale doposud se tak nestalo. „Anketa“ vygenerovala šestici po sobě jdoucích výstav těchto osobností: Boris Ondreička, Patricie Fexové, Adéla Svobodová, Martin Horák, Jana Kalinová a grafický designér Atria Radim Peško. Projekt Výměna rolí. Atrium tak lze vnímat jako zprávu instituce o jejím náhledu na českou a slovenskou uměleckou výtvarnou scénu posledních deseti let a současně jako snahu o reflexi vlastního podílu na jejím utváření.

ADÉLA SVOBODOVÁ (*1978) vystudovala grafický design na FaVU VUT v Brně a volná umění na AVU v Praze v ateliéru Michaela Bielického a Vladimíra Skrepla. V současné době pracuje především jako grafická designérka ve studiu Pauline & Adela. Žije a pracuje v Praze.