TZ: Slunce jasná světu jiných. Kresby a rukopisy Karla Hynka Máchy

Slunce jasná světu jiných. Kresby a rukopisy Karla Hynka Máchy / Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně / Zlín / 4. 5. - 10. 7. 2016

Slunce jasná světu jiných. Kresby a rukopisy Karla Hynka Máchy

Pořadatel: Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví v Praze

Místo konání: 14I15 BAŤŮV INSTITUT, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně, Vavrečkova 7040, budova 14, Zlín

Termín konání: 4. května – 10. července 2016

Termín vernisáže: úterý 3. 5. 2016 v 17 hod. v 2. Np. budovy 14 ve Zlíně

Kurátorka výstavy: Pavel Petr

Webový odkaz: www.galeriezlin.cz

Výstava pojmenovaná podle verše z Máje

– SLUNCE JASNÁ SVĚTŮ JINÝCH – přináší pohled zejména na kresebné dílo našeho největšího básníka a tvůrce českého jazyka. V záznamech jeho kreseb můžeme tak být svědky básníkova pěšího putování milovanou krajinou. Soubor uváděný první dochovanou Máchovou kresbou (podle soupisu pořízeného Bohumírem Mrázem a publikovaném v knize Hrady spatřené) – Karlštejnem (nyní v majetku Muzea v Netolicích) přináší kolorované kresby, které v Památníku národního písemnictví jsou dostupné na volných listech. Je podstatné zdůraznit, že v expozici je rovněž zastoupený -– vzhledem k Máchovým kresbám – zcela zásadní Černý sešit.

Na výstavě je rovněž možné shlédnout vzácné první vydání Máje. Věnujeme se také imaginárním portrétům Karla Hynka Máchy v díle našich malířů – kupř. Jana Zrzavého, Josefa Šímy, Maxe Švabinského, Karla Zlína. Celou expozici před samotným vstupem do grafického kabinetu otevírají dva obrazy od současných českých malířů reflektující básníkovu krajinu, které byly vytvořeny přímo pro naši výstavu – obrazy od Ivana Ouhela a Vladimíra Kokolii. Hlavním a podstatným spolutvůrcem výstavy je Památník národního písemnictví v Praze, který je hlavním zapůjčitelem vystavených děl, děkujeme za vstřícnost, laskavost a péči věnovanou naší spolupráci. Poděkování patří také Muzeu JUDr. Otakara Kudrny v Netolicích.

Vernisáž: úterý 3. 5. 2016 v 17 hod. v 2. Np. budovy 14 ve Zlíně

Promluví Václav Mílek, ředitel galerie, Pavel Petr, kurátor výstavy, Zdeněk Freisleben, ředitel Památníku národního písemnictví, Pavel Hruška, literární historik. Básně Karla Hynka Máchy přečte Marie Tomášová za doprovodu máchovské loutny Petra Čichoně.

Doprovodný program k výstavě

• Galerijní a muzejní noc - 20. května / 19.00 a 22.00 / komentované prohlídky - provází Pavel Petr a Pavel Hruška

• Večer poesie – Máj - 1. června / 18.30 / 2. Np. budovy 14 ve Zlíně

Účinkuje Jan Kačer, Dan Bárta, Jaroslav Freidl, úvodní slovo Jaromír Zemina.

• Rituál přechodu K.H. Máchy a jeho cesta poezie z Prahy na Sněžku – přednáška 1.července / 18.30 - přednáší Jiří Zemánek