TZ: Art Brut Film Olomouc 2016

Art Brut Film Olomouc 2016 / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / 31. 3. 2016 v 17h

Pátý ročník Art Brut Filmu se věnuje fenoménu Gugging

Již popáté se v olomouckém Arcidiecézním muzeu uskuteční Art Brut Film - přehlídka filmů zaměřených na fenomén art brut či outsider art, tedy rozumem nekorigovaného, spontánního umění. Pořadatelé ze sdružení ABCD letos promítnou filmy o muzeu v rakouském Guggingu a umělcích s ním spjatých. Ve čtvrtek 31. března od 17 hodin na diváky čekají čtyři filmy.

Zatímco vloni se pořadatelé Art Brut Filmu Olomouc zaměřili na autory art brut z jediné země, z Polska, letos se soustředí na představení významné instituce – dnes již světoznámého Art Brut Centra, které je součástí rozlehlého komplexu psychiatrické nemocnice v rakouské obci Maria Gugging.

Zrekonstruovaná budova s úctyhodným výstavním prostorem 1300 metrů čtverečních je výsledkem unikátního experimentu, u jehož zrodu a průběhu stál rakouský psychiatr Leo Navratil (1921–2006). „Dokázal obrátit pozornost ke tvořivosti a představivosti pacientů nejen jako k diagnostické metodě nebo vhodnému léčebnému nástroji, ale také jako ke svébytnému uměleckému vyjádření výtvarně nadaných a originálních jedinců,“ uvedl pořadatel přehlídky Art Brut Film Olomouc a sběratel Pavel Konečný.

Počátky příběhu muzea a umělců z Guggingu spadají do roku 1950, kdy Navratil nechal po svém studijním pobytu v Londýně své blízké, ale i pacienty záměrně vytvářet kresby pro experimentální účely. „A již v následujícím roce mezi nimi objevil ke svému překvapení prokazatelně umělecky nadané jedince,“ doplnil Konečný. První veřejná prezentace se uskutečnila v roce 1970 ve Vídni. „Na tuto výstavu navázala dlouhá série společných i samostatných přehlídek jeho svěřenců po celém světě,“ vzpomněl s tím, že počet výstav již přesahuje dvě sta.

Umělci z Guggingu se dnes podle Konečného řadí mezi světoznámé a sběrateli i galeristy obdivované a vyhledávané tvůrce. Jejich práce viděli například návštěvníci Collection de l’art brut v Lausanne, ve vídeňském Muzeu 20. století, v Los Angeles County Museum Art, v Setagaya Museum v Tokiu, v Národní galerii v Praze a v dalších světových galeriích a muzeích.

Desítky let usilovné práce vyvrcholily v červnu 2006 otevřením nového muzea Art Brut Center Gugging, které vzniklo přestavbou původní budovy psychiatrické kliniky. „Vedle samotného výstavního prostoru muzeum je v muzeu knihovna, archiv, depozitář, multimediální prostor a víceúčelová hala pro sympozia, koncerty a další kulturní události,“ neskrýval obdiv Konečný.

Festival Art Brut Film Olomouc představí 31. března bohatou činnost Art Brut Centra v Guggingu prostřednictvím čtyř dokumentárních filmů. Přehlídka se uskuteční ve spolupráci s rakouským muzeem a za přítomnosti jeho ředitele Johanna Feilachera, který rovněž celou akci zahájí úvodní přednáškou.

Více o muzeu v Guggingu ZDE.

Program

17.00 - Zahájení a přednáška prof. dr. Johanna Feilachera, uměleckého ředitele rakouského Muzea Gugging o historii vzniku a činnosti této světoznámé instituce, jakož i o jeho hlavních uměleckých představitelích.

17.30 - Colours de Silence / Barvy ticha

18.30 – přestávka

19.00 – Im Land Kollombye? / V zemi Kollombye?

19.50 – Sava Sekulič self –taught / Sava Sekulič samouk

20.15 – August Walla!

20.40 – závěr

Colours de Silence / Barvy ticha

režie: Milka Asaff

Film natočený režisérkou Milkou Asaff v roce 1995 je působivým filmovým dokumentem, věnovaným jedinečnému místu v Guggingu – Domu umělců. V době vzniku filmu byl sídlem čtrnácti pacientů se schizofrenií: dvanácti malířů a dvou básníků. Někteří jsou ve světě art brut dobře známí: Hauser, Walla, Tschirner. Nikdy neprošli výtvarným školením, a přesto našli svůj osobitý výraz, který dělá z jejich výtvorů silná umělecká díla, vystavovaná v galeriích po celém světě.

Film získal v roce 1996 několik významných ocenění: první cenu na 5. Kunstfilm-Bienalle v Centre George Pompidou v Paříži a ocenění jako nejlepší dokumentární film na festivalu „Le nombre d´Or Award“ v Amsterdamu.

Im Land Kollombye? / V zemi Kollombye?

režie: Heinz Bütler

Film z roku 1985 natočený švýcarským režisérem a scénáristou Heinzem Bütlerem vypráví o životě a díle jednoho z předních tvůrců Guggingu, který se jmenoval August Walla (1936 – 2001). Snímek uvádí psychiatr dr. Leo Navratil, který také ve filmu vede rozhovory s umělcem, jenž od roku 1983 žil v Domě umělců a během této doby vytvořil uzavřený umělecký vesmír, který jej řadí mezi nejvšestrannější umělce art brut.

Sava Sekulič self –taught / Sava Sekulič samouk

režie: Slobodan D. Pešič

Dokumentární film srbského režiséra Slobodana D. Pešiče z roku 2014 je obrazovým medailonem světově uznávaného spontánního malíře Savy Sekuliče (1902-1989), který se narodil v Chorvatsku a zemřel v Bělehradě. Gugging mu na přelomu let 2010/2011 připravil výstavu, při níž byla prezentována i knižní monografie o jeho díle, sestavená prof. dr. Johanem Feilacherem.

20.15 – August Walla!

režie: Sylvie Kummer

Filmová koláž rakouské režisérky Sylvie Kummer z roku 2012 je pokusem postihnout ve zkratce bohatou a různorodou výtvarnou tvorbu jedné z největších osobností Guggingu Augusta Wally s použitím dříve natočených snímků.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).