TZ: Gamifikace

Gamifikace / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 10. 3. - 22. 5. 2016

Umění nebo hra?

Gamifikace je název nové výstavy studentů ateliéru Interaktivních médií z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, který představuje Oblastní galerie Liberec v lázních. Výstava, která od 10. března do 22. května se zabývá málo známým fenoménem uplatňování herních prvků v pracovním prostředí.

Jedním z charakteristických rysů současného umění je jeho reakce na okolí, na pracovní, osobní život nebo hodnocení společenské situace a světových událostí. Také s tímto pracuje nový projekt studentů ateliéru Interaktivních médií z Fakulty umění a designu ústecké Univerzity J. E. Purkyně. „Wikipedie o gamifikaci hovoří jako o uplatňování technik herního myšlení a herních principů do neherních oblastí, včetně třeba řízení firem,“ vysvětluje pojem kurátor Jan Stolín. Nejčastěji se gamifikace uplatňuje při tvorbě webových nebo mobilních aplikací jako nástroj, který má vybranou oblast přiblížit širokému publiku zábavnou formou.

Vystavující studenti Jiří Hölzel, Vojtěch Kálenský a Zdeněk Svejkovský navazují na tento pojem, vytváří modelové situace, předkládají své vize. Cílem výstavy není přistupovat k tomuto fenoménu jen negativně, cílem je ho reflektovat, informovat publikum a pokusit se přispět do diskuze, která v posledních měsících rezonuje světem internetu. „Samozřejmé Jednotlivé projekty řeší problematiku gamifikace s jistou dávkou nadsázky, nesnaží se předkládat svá vlastní východiska, spíše poukazují na principy, které se s gamifikací pojí,“ přiblížil výstavu Jan Stolín a pokračoval: „Cílem výstavy je naopak přiblížit lidem pojem, který se alespoň dle názoru vystavujících ztratil z povědomí společnosti, vrostl do ní, a v současné době se vrací, „nikým“ nepozorován, začleněn v rozličných sociálních aktivitách či projektech, jako pomocník korporací či vládních institucí.“

Výstava Gamifikace probíhá v lázních v tzv. Galerii SET a splňuje záměr Oblastní galerie přinášet návštěvníkům galerie také ryze současné umění, které se zabývá aktuálními společenskými otázkami.

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek je vstup do galerie zdarma.