TZ: Rezidenční projekt MeetFactory představí svůj pohled na Čechy v době migrační vlny

Rezidenční projekt MeetFactory představí svůj pohled na Čechy v době migrační vlny / MeetFactory / Praha / 8. 12. 2015 v 18h

Rezidenční projekt MeetFactory představí svůj pohled na Čechy v době migrační vlny

Projekt rezidenčního programu MeetFactory a Goethe-Institutu v Praze pod názvem NE/POZVANÍ zkoumá otázky mobility, pohybu a diverzity v rámci České republiky. Závěrečný večer plánovaný na 8. prosince od 18:00 spojuje výsledky předchozího výzkumu několika rezidenčních umělců ve formě videorozhovorů, hudby, přednášek, performance i sdílených jídel.

Rozhodující částí večera budou videorozhovory s rozmanitými obyvateli České republiky  pocházejícími z rozdílných prostředí a hlásících se k různým světonázorům a vírám. Dvojice navzájem neznámých lidí se budou v rozhovorech střídat v pozicích tazatele a dotazovaného, a konfrontovat ve vzájemných důvěrných konverzacích své pohledy na pojmy domova, sounáležitosti, komunity či svého života v České republice. Mezi pozvanými hosty jsou na příklad architekt Igor Kovačević, předseda senegalské komunity v ČR Ibrahima Diop, inženýr Ivo Janoušek, teoretička umění Vjera Borozan, překladatel z arabštiny a dobrovolník ve skupině Chci pomoci uprchlíkům na Hlavním nádraží v Praze Safiane Kerboua nebo žurnalistka a aktivistka Fatima Rahimi a další.

"Zásadní je pro nás ukázat, že diverzita – a to jak názorová, náboženská či životních stylů – je v České Republice široká, a že zde žije velké množství lidí s osobní migrační historií. Kdo to ale je, jak a nad čím přemýšlí, jak se k naší společnosti vztahují a jak se společnost vztahuje k nim? Samozřejmě bychom ale téma rádi otevřeli vůči široké veřejnosti, proto zveme diváky, aby si s námi i s našimi hosty o problematice přišli popovídat,” vysvětluje záměr celé akce kurátorka rezidenčního programu Zuzana Jakalová.

Německá umělkyně a grafická designérka Janna Ullrich představí speciálně navrženou deskovou hru Země nikoho dotýkají se složitých administrativních procesů a životních podmínek lidí v pohybu. Součástí otevřeného večera bude vedle toho i diskuse o možnostech a poslání kulturních projektů a institucí v době migrační vlny. Ta bude probíhat za účasti německého kurátora a všestranného umělce Moritze von Rapparda, či české divadelní režisérky Jany Svobodové.

Zúčastnění umělci:

Christine Rahn: http://www.meetfactory.cz/cs/program/rezidency/rezidency-program/christine-rahn

Jomar Statkun a Nadja Frank, kolektiv THIS RED DOOR (USA, New York City)

http://www.thisreddoor.com/

Naomi Fitzsimmons (Velká Británie, Londýn)

http://www.naomifitzsimmons.com/

Jens Heitjohann (Německo, Berlín)

http://jensheitjohann.de/

Rafael Vogel (Německo)

Večer vzniká díky laskavé spolupráci Goethe Institut Prag, a za podpory Česko-německého fondu budoucnosti a Americké ambasády v Praze a ZK/U v Berlíně. Vstup na celý večer je zdarma.

Více informací:

Šárka Maroušková → PR Manager

+420 723 706 249 / sarka.marouskova@meetfactory.cz