Top5týdne 27. 10. 2015

Ocenění pro Daisy Mrázkovou, Cena Oskára Čepana, zemřel Stano Filko, Designblok, Stanislav Libenský Award

1/ Ocenění pro Daisy Mrázkovou

Malířka, grafička a spisovatelka Daisy Mrázková obdržela od ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis. Mrázková je proslulá především jako autorka a ilustrátorka dětských knih; velmi úspěšná byla už její prvotina Neplač Muchomůrko, která vyšla v nakladatelství Albatros poprvé v roce 1965. Ocenění Artis Bohemiae Amicis udělují ministři kultury od roku 2000 významným osobnostem, které šíří dobré jméno české kultury doma i v zahraničí.

2/ Laureáti Ceny Oskára Čepana

V sobotu 24. října byli v Košicích vyhlášeni vítězové COČ 2015. Laureáty ceny se stali Radek Brousil a Ján Zelinka. Poprvé se ve dvacetileté historii soutěže stalo, že porota vybrala dva vítěze. Členy mezinárodní poroty byli Dušan Barok (SK/NO), Milena Bartlová (CZ), Adam Budak (PL/CZ), Tina Kukielski (USA), Monika Mitášová (SK), Joanna Rajkowska (PL) a Peter Tajkov (SK).

3/ Zemřel Stano Filko

V pátek 23. října zemřel ve věku 78 let slovenský umělec Stano Filko. Patřil k výrazné generaci středoevropských avantgardních umělců, kteří se na výtvarné scéně prosazovali v 60. letech. Během 80. let žil v emigraci a v roce 1982 se zúčastnil přehlídky Documenta 7 v Kasselu. V současné době je možné vidět část jeho díla na výstavě Ludwig Goes Pop - The East Side Story v Budapešti.

4/ Designblok

Od čtvrtka 22. října do 27. října probíhá na pražském výstavišti sedmnáctý ročník Designbloku. Výstavní program je rozdělen do tří hlavních sekcí: Superstudio je zaměřené na nábytek, svítidla a bytové doplňky, Openstudio představuje novinky z oblasti grafického designu, šperku a módního návrhářství, Art House nabízí instalace na pomezí volného umění a designu. Během víkendu byla udělena hlavní cena Designbloku, kterou získali Michal Froněk a Jan Němeček ze studia Olgoj Chorchoj. Ve studentské sekci byli oceněni Michal Strach a Janina Volkmer.

5/ Stanislav Libenský Award

Mezinárodní studentskou sklářskou soutěž Stanislav Libenský Award 2015, kterou pořádá Pražská galerie českého skla, vyhrála japonská umělkyně Tami Ishia. Na druhém a třetím místě byly oceněny Walla Hamza z Egypta a Chieko Sasaki z Japonska. Výstava děl probíhá od 21. října do 3. ledna 2016 v Muzeu současného skla Ziba v Praze.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.