Top5týdne 15. 9. 2015

Dny evropského dědictví, otevření Trafo galerie, vernisáže uplynulého týdne, zveřejnění Koncepce rozvoje muzejnictví v ČR, akvizice SNG a NG.

1/ Dny evropského dědictví 2015

Od 5. do 13. září probíhaly na řadě míst Česka Dny evropského dědictví. Pořadatelem celoevropské akce European Heritage Days je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska (zde). Akce umožnila navštívit přes tisícovku památek, budov, objektů a prostor, z nichž více než čtyři sta je běžně nepřístupných. EHD nabídly rovněž doprovodné přednášky, koncerty, soutěže a další kulturní programy. Součástí byl také Den památek techniky a průmyslového dědictví, který připadá na 12. září, a Den lázeňské architektury o den později.

2/ Trafačka v novém prostoru

Koncem loňského roku ukončila Trafačka své osmileté působení v bývalé vysočanské trafostanici. Na její výstavní činnost teď navazuje nově vzniklá Trafo galerie sídlící v kulturním centru Ex Post v prostorách bývalé pošty v Příčné ulici na Praze 1 (zde a zde). Galerie zahajuje svou činnost výstavou Jiřího Petrboka Forever!.

3/ Vernisáže

Ve středu 9. září začala na Pražském hradě výstava Federica Díaze Eccentric Gravity (zde). Brněnský dům umění zahájil ve stejný den přehlídku nezávislého maďarského umění uplynulých čtyřiceti let nazvanou Siliconvalse: Hungarian Reality (zde). Ve čtvrtek 10. září proběhla v Moravské galerii vernisáž výstavy Zastihla je noc: Čeští umělci ve Francii 1938-1945 (zde). Tentýž den proběhla v olomouckém Muzeu umění vernisáž přehlídky tvorby Zbyňka Sekala A věci se zvolna berou před se. Nakladatelství Arbor vitae k ní vydává autorovu monografii (zde).

4/ Koncepce rozvoje muzejnictví

Ministerstvo kultury zveřejnilo koncepci rozvoje muzejnictví v České republice na léta 2015 až 2020. "Z priorit Koncepce uveďme například založení Registru muzeí a galerií, podstatné zdokonalení sítě metodických center a účinnější podporu veřejné prezentace kulturního dědictví," zdůraznil ministr kultury Daniel Herman. Koncepci schválila vláda na svém zasedání již 20. srpna, její znění naleznete zde.

5/ Akvizice SNG a NG

Koncem června zakoupila Slovenská národní galerie sochu apoštola. Řezba ze Spiše, vytvořená na začátku 14. století, byla pořízena na aukci společnosti Auctionata v Berlíně za 23,4 tisíc eur. Pražská Národní galerie v létě zveřejnila výroční zprávu, v níž informuje o přírůstcích z uplynulého roku. Nejdražším zakoupeným kusem byl třímetrový koberec selendi, turecká práce z doby kolem roku 1600, který galerie získala za 1,125 milionu korun. Výroční zprávu NG naleznete zde (akvizice na s. 93-113). Informace o akvizicích, jež v podstatě nebyly medializovány, přináší zářijový Art+Antiques.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.