Top5týdne 9. 6. 2015

Nová šéfka Sbírky moderního a současného umění NG, finalisté Ceny Oskára Čepana, dokončení oprav Husova pomníku na pražském Staroměstském náměstí, odvolání náměstkyně pro kulturní dědictví MK, Anish Kapoor ve Versailles.

1/ Nová šéfka Sbírky moderního a současného umění NG

Sbírku moderního a současného umění Národní galerie povede Milena Kalinovská, která nyní působí ve washingtonském Hirshhornově muzeu jako ředitelka programů pro veřejnost. Její jmenování doporučila osmičlenná odborná komise, jež vybírala nové ředitele tří sbírek NG. Na posty šefkurátorů Sbírky starého umění a Sbírky umění 19. století komise žádného z uchazečů nedoporučila, místa tak zatím zůstanou neobsazena (zde).

2/ Finalisté Ceny Oskára Čepana

Odborná šestičlenná porota rozhodla o čtveřici finalistů letošního ročníku Ceny Oskára Čepana (zde a zde). Z šestapadesáti přihlášených umělců byli nakonec vybráni Radek Brousil, František Demeter, Viktor Fuček a Ján Zelinka. Porota zasedala ve složení Milena Bartlová, Monika Mitášová, Joanna Rajkowska, Adam Budak, Peter Tajkov a Dušan Barok.

3/ Dokončeny opravy Husova pomníku

Uložením pamětní schránky s dokumenty byly ukončeny opravy pomníku Jana Husa na pražském Staroměstském náměstí (zde). Plány na opravu sousoší, které spravuje Galerie hl. m. Prahy, začaly vznikat v roce 2007, samotná rekonstrukce byla zahájena v roce 2013. V průběhu oprav byl pomník zbaven nečistot a konzervován, velká část původních železných šroubů musela být vyměněna za nerezové a zděné pilíře nahradily nerezové podpěry.

4/ Odvolání náměstkyně pro kulturní dědictví

Ministr kultury Daniel Herman odvolal náměstkyni pro řízení sekce kulturního dědictví Annu Matouškovou. Podle oficiálního prohlášení MK Matoušková v dosavadní funkci skončila kvůli novému služebnímu zákonu a po vzájemné dohodě. Na Matouškovou si ovšem již delší dobu stěžovaly památkové asociace kvůli připravovanému památkovému zákonu. Novým náměstkem pro kulturní dědictví byl jmenován dlouholetý ředitel NPÚ v Českých Budějovicích Vlastislav Ouroda (zde).

5/ Anish Kapoor ve Versailles

Od 7. června probíhá ve Versailles výstava Anishe Kapoora (zde). Šestice monumentálních sochařských intervencí, jež jsou umístěny v prostorách zámecké zahrady a míčovny, již vzbudila značný rozruch. Nejdiskutovanějším objektem je socha nazvaná Dirty Corner (Obscénní koutek), která připomíná vagínu (zde). "Existuje více možností, jak interpretovat umělecké dílo," řekl Kapoor podle agentury AP novinářům ve Versailles. "Člověk nevyhnutelně narazí na tělo, na naše těla a určitou úroveň sexuality. Nejde ale jen o to." Kapoorova instalace navazuje na sérii výstav současného výtvarného umění, které se ve Versailles konají od roku 2008.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.