Výtvarníkem roku se stal Zbyněk Baladrán

Cenu Osobnost roku za nejvýznamnější umělecký počin roku 2014 získal jednačtyřicetiletý Zbyněk Baladrán. Odborná porota jej ocenila za sérii menších výstav v Česku i v zahraničí. „Baladrán je jednou z nejvýraznějších postav současné české výtvarné scény, byť širší veřejnost jeho jméno možná nezná. Baladránovy instalace a videoeseje jsou na jedné straně vizuálně neokázalé, na druhé velice promyšlené a precizně komponované. Pokud si divák k jeho dílům nalezne cestu, otevře se mu myšlenkově bohatý svět plný nečekaných vazeb a asociací a zneklidňujících otázek o naší současnosti,“ charakterizuje Baladránovo dílo šéfredaktorka portálu Artalk.cz Silvie Šeborová.

Zbyněk Baladrán měl v loňském roce samostatné výstavy v Mnichově, francouzském Delme i Praze. Vedle toho byl architektem skupinové výstavy Zpráva o výstavbě vesmírného modulu v newyorském New Museum. Jako architekt expozice se podílel i na řadě muzejních výstav – od přehlídky Zbyňka Sekala v Západočeské galerii v Plzni přes objevnou výstavu Josef Váchal: Magie hledání v Galerii hlavního města Prahy až po aktuální výstavu Brněnský Devětsil v Moravské galerii v Brně. Baladrán je členem sdružení Tranzitdisplay a je zastupován pražskou galerií Hunt Kastner.

Cena Osobnost roku je organizována časopisem Art+Antiques a portálem Artalk.cz ve spolupráci s Galerií výtvarného umění v Chebu. O vítězi rozhoduje desetičlenná odborná porota, jejímiž členy letos byli Martin Fišr, Tereza Jindrová, Zuzana Jakalová, Tomáš Knoflíček, Marika Kupková, Karel Oujezdský, Terezie Petišková, Marek Pokorný, Jiří Ptáček a Silvie Šeborová. Zastoupeni tak byli kurátoři a teoretici umění různých generací, kteří vedle Prahy působí v Ostravě, Zlíně, Brně, Ústí nad Labem nebo Českých Budějovicích.

Z širšího výběru více než padesáti jmen navržených organizátory byl na základě hlasování připraven seznam 24 finalistů (pro se musela vyslovit alespoň polovina poroty). Z nich každý porotce vybral svých deset favoritů a obodoval je. Prostý součet bodů pak rozhodl o vítězi a o pořadí na dalších místech. Cena je určena žijícím umělcům (nebo zesnulým v daném roce) za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku. Může jím být například výstava, kniha či instalace ve veřejném prostoru. „V posledních letech pozorujeme, že porotci si příliš nevšímají velkých přehledových výstav a spíše hledají akce, které jsou v nějakém smyslu inovativní,“ dodává šéfredaktor Art+Antiques Jan Skřivánek.

Deklarovaným cílem ceny je připomenut nejzajímavější umělecké akce uplynulého roku, a proto je vedle jména laureáta tradičně zveřejňována i celá první desítka. V té se spolu se Zbyňkem Baladránem tentokrát umístili Avděj Ter-Oganjan, Michal Kalhous, Krištof Kintera, Milan Grygar, Václav Girsa, Marek Meduna, Vratislav Karel Novák (in memoriam), Petr Kvíčala a Lenka Vítková. „Jde o velice reprezentativní výběr. Líbí se mi, že porotci dokázali ocenit nanejvýš různorodé akce – od velké průřezové výstavy osmaosmdesátiletého Milana Grygara přes zásadní zahraniční prezentaci Krištofa Kintery v Basileji až po poněkud punkáčskou výstavu ruského umělce Avděje Ter-Oganjana, který od konce 90. let žije v Praze,“ zdůrazňuje Skřivánek.

Vedle ceny odborné poroty je vyhlašována ještě cena čtenářů portálu Artalk.cz, která se řídí podobnými pravidly. V hlasování čtenářů získal nejvíce bodů Petr Kvíčala za výstavu Zig Zag v soukromé White Gallery v Osíku u Litomyšle. „Kvíčala na výstavě dál rozvíjel téma ornamentu, jemuž se věnuje dlouhodobě. Byť White Gallery patří mezi menší výstavní prostory, dokázal z výstavy udělat velkolepou událost, když celé okolí galerie pojal jako plochu pro své dílo,“ vysvětluje Silvie Šeborová.

Cena má podobu černého čtverce, který vytváří vždy předchozí laureát. Ten letošní pro Zbyňka Baladrána tak bude dílem Dominika Langa. „Černý čtverec je narážkou na slavný Malevičův obraz, který je jednou z ikon moderního umění. Stejně tak ale může jít jen o kus mechanicky natřeného plátna nebo papírů,“ říká zakladatel ceny, ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu Marcel Fišer. „Tento rozpor se k ceně hodí, protože si nechceme hrát na Oscary a tvářit se příliš vážně. Sympatické ale je, že všichni dosavadní laureáti k úkolu přistoupili velice zodpovědně a že každý černý čtverec byl originálním uměleckým dílem. Jednou by z nich možná mohla být pěkná výstava,“ dodává Fišer. Laureáty za posledních pět let byli Dominik Lang, Pavel Mrkus, Krištof Kintera, Josef Bolf a Jan Merta.

______________________________________________________________

Pořadí podle odborné poroty:

1. Zbyněk Baladrán            56 b.

2. Avděj Ter-Oganjan      52 b.

3. Michal Kalhous            49 b.

4. Krištof Kintera             45 b.

5. Milan Grygar                42 b.

6. Václav Girsa                 34 b.

7. Marek Meduna            33 b.

8. Vratislav K. Novák      31 b.

9. Petr Kvíčala                  29 b.

10. Lenka Vítková            24 b.

______________________________________________________________

foto z výstavy Diderotův sen v Hunt Kastner Artworks: archiv Zbyňka Baladrána