TZ: Přípravný výbor

Přípravný výbor / Petra Filipovská, Leona Nesvadbová, František Janýš Novotný / Galerie Ahoj Nazdar Čau o.s. / Liberec / 14. 7. - 9. 8. 2013

Přípravný výbor

Galerie Ahoj Nazdar Čau o. s., Liberec

Vernisáž: 13. 7. 2013-07-13

14. 7. – 9. 8. 2013

Přípravný výbor je startovní výstavou Galerie Ahoj Nazdar Čau o. s. svých zakládajících členů Petry Filipovské, Leony Nesvadbové a Františka Janýše Novotného. Petra Filipovská je absolventkou Fakulty umění Ostravské univerzity atelieru Nových médií Jiřího Surůvky. Ve svých instalacích, objektech, animacích, či kresbách vytváří specifickou atmosféru, vycházející z vnitřního světa. Pohrává si s bizarností, která nás právě může v těchto světech potkávat. Prvky z reality spojené s prvky snovými, hororovými, směšnými, takové jaké může poskytnout naše podvědomí. Zde vystavuje své digitální černobílé kresby vycházející z niterných pocitů a vidin a objekt zpotvořeného lišáka z různorodých kusů dřeva. Leona Nesvadbová je absolventkou Fakulty umění a designu UJEP v Ústí n. L. atelieru Přírodních materiálů. Zabývá se jak šperkem, tak obrazy, v kterých používá techniku sítotisku kombinovanou s malbou, zobrazuje především tváře, ze svého okolí v sytých hutných barvách a je tomu tak i na této výstavě, tentokrát ve filmovém duchu.František Janýš Novotný je studentem doktorandských studií na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí n. L. na katedře Vizuální komunikace, kde i diplomoval. Jeho práce mají převážně konceptuální charakter sociálního zaměření, reflektuje člověka v digitálním světě a v jeho sítích. Výstupem pak jsou minimalistické grafiky, v kterých jsou obsaženy zdrojové, či přetransformované informace. Na této výstavě představuje tři grafiky, zhuštěné texty diplomových prací těchto tří lidí, vyabstrahované osobní zpovědi.Zdánlivě neslučitelné přístupy v tvorbě jsou spojeny místem a přátelstvím.

Galerie Ahoj Nazdar Čau o. s. je nezávislý výstavní projekt, jehož cílem je prezentovat především současné mladé umělce v Liberci a jeho okolí. Hlavní náplní je poskytnout prostor zajímavým umělcům z celé republiky i lokálním autorům a obohatit tak zdejší výstavní činnost, která mladé a ne zcela známé umělce přehlíží. Spolu s výstavami pak pořádat i další kulturně-společenské akce a umožňovat setkávání lidí s podobnými zájmy. Současná situace využívá prostory barů, hospod, restaurací a podobných kulturních zařízení, kde funguje více interakce s divákem v jeho přirozeném prostředí.