Top5týdne 24. 6. 2013

Chebská GAVU otevřela novou expozici gotického sochařství; vznikne soukromá umělecká VŠ v čele s Knížákem; Veletržní palác potřebuje opravy; Kupkův obraz v Londýně vydražen za rekordní sumu; vyhořelo sídlo lotyšského prezidenta.

1) Nová expozice gotického umění v Chebu GAVU otevřela ve středu 19. 6. nově koncipovanou expozici gotického sochařství. Expozice, jež zahrnuje díla vzniklá v období vrcholného a pozdního středověku, byla přesunuta z kostela sv. Kláry do opravených prostor ve druhém patře hlavní budovy galerie. Nová podoba expozice má divákovi umožnit lepší orientaci v problematice středověkého sochařství. Akcentována jsou nejvýraznější díla - pieta z dominikánského kláštera, trojice soch ze 14. století z kostela sv. Jana Křtitele v Chebu z okruhu parléřovského sochařství, a skříňový oltář ze Seebergu. Kurátorkou expozice je Michaela Ottová, autorem architektonického řešení Miroslav Vavřina (zde).

2) Knížák v čele soukromé VŠ Akreditační komise schválila vznik první soukromé umělecké vysoké školy v Česku. Jejím rektorem má být někdejší rektor Akademie výtvarných umění a bývalý šéf Národní galerie Milan Knížák. Komise žádost o akreditaci škole v minulosti již dvakrát zamítla, nyní prý ale žadatelé zlepšili personální zabezpečení a nastavení studijního programu. Škola nabídne bakalářský stupeň vzdělání, fungovat by měla od příštího roku (zde).

3) Veletržní palác potřebuje nákladnou opravu Sídlo Sbírky moderního a současného umění ročně vydá za energii 32 milionů korun. Snížit energetické ztráty by měla rekonstrukce fasády paláce, NG ji vyčíslila na přibližně 250 milionů korun. Galerie již několik let jedná s MK o dotaci na tuto akci, zatím však neúspěšně (zde). Situaci bude muset řešit nový ředitel. Podle informací ČTK je nejpravděpodobnějším kandidátem Jiří Fajt, kterého ministryni údajně schválili i straničtí a koaliční kolegové. V příštím týdnu by Fajt spolu s bývalým ředitelem Moravské galerie Markem Pokorným a pověřeným ředitelem NG Vítem Vlnasem měli předstoupit před grémium, které má ministryni nejlepšího uchazeče doporučit (zde).

4) Rekordní aukce Kupky V minulém týdnu byl na londýnské večerní aukci impresionistů a moderny v síni Sotheby`s vydražen obraz Františka Kupky Studie na červeném pozadí. Předaukční odhad počítal s cenou 700 tisíc až 1 milion liber. Cena na sále se nakonec vyšplhala na 1,65 milionu liber. Po připočtení provize aukční síně, autorských poplatků z opětovného prodeje a DPH cena překračuje v přepočtu 60 milionů korun, což je nový aukční rekord za Kupkovo dílo (zde).

5) Vyhořelo sídlo lotyšského prezidenta V noci ze čtvrtka na pátek vypukl požár v sídle lotyšského prezidenta. Zámek byl původně postavený ve 14. století jako křižácký hrad. Spolu s centrem Rigy, někdejším významným hanzovním městem, je zapsán na seznam světového dědictví UNESCO. V rižském zámku sídlí také muzeum národních dějin, jehož sbírky utrpěly během požáru a jeho hašení značné škody (zde a zde).

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.