TZ: Daily Portrait

Daily Portrait / Galerie/CZD / Praha / 13. - 24. 5. 2013

Daily portrait – 365 portrétů napříč generacemi se představí v GALERII/CZD

Každý den jeden snímek, s železnou pravidelností 365 dní v roce, zveřejňoval Martin Pavel portréty lidí „nahoře bez“. Z polaroidových snímků vznikla publikace a výstava, kterou se chystá představit GALERIE/CZD. Vernisáž výstavy se uskuteční 13. 5. v 18 hodin. Výstava bude ve Vojtěšské ulici k vidění do 24. 5. 2013

Výstava A VERNISÁŽ s aukcí v GALERII/CZD

Organizace CZECHDESIGN.CZ hostí ve své GALERII/CZD tento netradiční projekt portrétování poprvé. V rámci projektu jde však již o druhý ročník, kterýse z původní ateliérové fotografie přesunul do prostor velkoměsta a vzniknul tak celistvý dokumentární portrét našeho hlavního města Prahy. Hranice portrétu je v projektu nabourána přesunutím zájmu k obecnému kontextu prostředí, které portrétované formuje a naopak, jež portrétovaní vytvářejí.

Motivem fotografie se stává do poloviny těla obnažená postava portrétovaného, ocitající se v prostředí města, kterou je obvykle tichou součástí. Fotograf si vybírá záměrně taková místa, která míjíme v každodenním shonu a provokujícím vyfotografováním se snaží o vytržení portrétovaného z tohoto prostředí. Zároveň se jeho prostřednictvím snaží charakter těchto míst objevit. V centru zájmu stojí zkoumání vizuality města, kterou určují jak lidé, typická panoramata s architekturou, ale i detaily grafických značek či nápisů. Autorovou snahou je zachytit město jako mentální obraz, který je vytvořen skrze jednotlivé celky a detaily, dominantní figury i pozadí v několika plánech. Zachycení každodennosti je vyjádřeno i v rovině počtu fotografií v celkovém souboru, který čítá na 365 portrétů zastupující odpočítávání dnů v roce. Celý projekt je tak podnícen sociálním gestem, které má především za cíl přiblížit lidi žijící v jednom městě mezi sebou.

Jednotlivé fotografie bylo doposud možné sledovat na internetových stránkách portraitdaily.com, kde se objevovaly vždy těsně po vyfotografování. Výstava má v práci se souborem přinést další rozměr. Fotografie se na výstavě ocitnou na jedné velké ploše těsně vedle sebe, aby na ně bylo možné nahlédnout jako na jednotný celistvý obraz dokumentující prostředí jednoho města v jednom roce jedné skupiny lidí, kterou tento projekt spojuje. Moment vystavení se však nechce omezit pouze na prostory galerie, ale celou výstavu si budou návštěvníci moci přinést s sebou domů. K výstavě vyjde speciální forma katalogu sestávajícího se z 365ti jednotlivých samostatných fotografií v krabičce, které si každý bude moci vystavit doma sám, podle svého uvážení. Každý tak bude mít možnost najít si svůj vlastní klíč k tomu, jak se souborem fotografií zacházet.

Na vernisáži také proběhne mimořádná aukce fotoaparátu, originálu Polaroidu Land Camera 230 z roku 1969, kterým byly všechny snímky pořízeny.

Skvělou atmosféru vernisáže dotvoří DJ M.I.L.L a celá akce se pak přesune na afterparty do Kokpit kafé (Pod Bruskou 2, Praha 1)

Multimediální umělec a fotograf, autor této série, Martin Pavel, svým projektem Daily Portrait spojuje komunitu široké škály lidí. První sérii fotografií vytvořil vloni. Fotografoval před bílým pozadím ve svém smíchovském ateliéru. Letošní ročník posunul dál a fotografoval venku, v prostředí pulzující metropole. Snímky tak vznikaly u nádraží, před obchodním domem, v metru, v telefonní budce, před nástěnkou dopravního podniku, v pasáži u Vltavy nebo přímo v ní, během různé denní doby i ročních období. Akce se stala téměř fenoménem a fotografovaní se hlásili sami. Projekt se tak stal výpovědí mapující nejenom tváře lidí, jejich odvahu fotografovat se odhalení, ale i prostředí velkoměsta.

Více o Daily Portrait: http://facebook.com/dailyportrait , http://portraitdaily.com/

CZECHDESIGN A GALERIE/CZD

CZECHDESIGN prezentuje a podporuje design v České republice už deset let. Spravuje nejstarší česky webový portál věnovaný designu a provozuje GALERII/CZD v centru Prahy, kde pravidelně pořádá výstavy, přednášky, besedy a workshopy pro designéry i veřejnost. Zvláštní pozornost pak věnuje mladým designérům a talentům, kterým dává v rámci galerie prostor, seznamuje tak s nimi veřejnost a pomáhá jejich uplatnění v praxi.

Výstava 14. 5. – 25. 5. 2013

Vernisáž 13. 5. v 18h.

Na vernisáži zahraje DJ M.I.L.L., afterparty proběhne v Kokpit kafé (Pod Bruskou 2, Praha 1)