Hlasujte o ceně Osobnost roku 2012

Cena Osobnost roku bude letos udělována již pojedenácté. O hlavní ceně rozhoduje desetičlenná odborná porota, artalk.cz vedle toho udělí cenu čtenářů. Své hlasy posílejte na adresu redakce.

Cena je oceněním nejvýznamnějších uměleckých počinů za uplynulý rok. Je určena pro žijící výtvarné umělce (nebo též dvojice či skupiny, pokud tvoří jeden tvůrčí subjekt; zároveň může být udělena také in memoriam v případě, že výtvarník zemřel v daném roce) a je udělována za výstavu, monografii, konkrétní dílo či realizaci. Členy poroty letošního ročníku jsou: Radek Horáček, Ondřej Chrobák, Magdaléna Juříková, Tomáš Knoflíček, Rostislav Koryčánek, Lenka Lindaurová, Pavlína Morganová, Marek Pokorný, Hana Rousová a Petr Vaňous.

Z širšího výběru více než čtyřiceti jmen navržených organizátory ceny a jednotlivými porotci byl na základě hlasování připraven seznam 19 finalistů (pro se musela vyslovit alespoň polovina poroty). Z nich pak každý porotce vybral svých deset favoritů a obodoval je. Prostý součet bodů pak rozhodl o vítězi a o pořadí na dalších místech. Výsledky hlasování poroty budou oznámeny v pondělí 21. ledna, slavnostní ceremoniál s předáním ceny se uskuteční v únoru.

Čtenáři artalku mohou hlasovat, jak pro umělce vybrané porotci, tak přidávat své vlastní nominace. Každý účastník může hlasovat pro 5 jmen, mezi která rozdělí od 5 do 1 bodu. Vítězem čtenářské ankety se stane ten, kdo v konečném součtu získá nejvíce bodů. Své hlasy zasílejte na adresu info@artalk.cz do neděle 20. ledna.

Josef Bolf za výstavy v Paříži (zde) a v Chodovské tvrzi / spolu s Tomášem Džadoněm (zde) a za knihu Mondschein (zde)

Jiří Franta a David Böhm za výstavy v Galerii Jiří Švestka (zde), v Moravské galerii (zde) a za prezentaci ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde)

Petra Herotová za výstavu v Domě umění v Českých Budějovicích (zde)

Vladimír Houdek za výstavu v Karlín Studios a za prezentaci ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde)

Ivan Kafka za výstavu v galerii v Roudnici nad Labem (zde)

Krištof Kintera za výstavu v Městské knihovně / GHMP (zde, zde)

Stanislav Kolíbal za výstavy v Galerii Zdeňka Sklenáře (zde) a v Jízdárně Pražského hradu (zde)

František Kowolowski za výstavu v Domě umění v Ostravě (zde)

Dominik Lang za výstavu ve Veletržním paláci (zde) a v Drážďanech

Richard Loskot za výstavy v Domě umění města Brna, v Domě U Zlatého prstenu / GHMP (zde) a za prezentaci ve finále Ceny Jindřicha Chalupeckého (zde)

Jan Merta za výstavu v Galerii Václava Špály (zde)

Pavel Mrkus za výstavu v Domě Pánů z Kunštátu / DUMB (zde)

Jaromír Novotný za výstavu na Staroměstské radnici / GHMP (zde)

Rafani za výstavu v Domě umění města Brna (zde)

Pavla Sceranková za výstavy v Galerii Drdová (zde), galerii ve Zlíně a v OFF/FORMAT v Brně

Pavel Sterec za výstavu v Moravské galerii (zde)

Kateřina Šedá za výstavy v Lucernu (zde), ve Valašském Meziříčí (zde, zde) a v galerii OFF/FORMAT v Brně (zde)

Adriena Šimotová za výstavu ve White Gallery (zde)

Martin Zet za účast ne Berlínském Bienále (zde)

_______________

Cena vznikla v roce 2002 a zprvu byla spojena s časopisem PARS vydávaným Galerií Klatovy/Klenová a Zámkem Týnec. Pořadí určovaly body, přidělované širokou obcí volitelů z řad historiků umění a výtvarných kritiků. Od roku 2010 cenu společně pořádají GAVU Cheb, časopis Art+Antiques a artalk.cz. Cena – v narážce na jednu z ikon moderního umění a zároveň na logo artalku – má od roku 2010 podobu originálního výtvarného artefaktu na téma „černý čtverec“, který vytvoří držitel ceny z předchozího roku. Dosavadními držiteli jsou: 2011 / Krištof Kintera; 2010 / Josef Bolf; 2009 / Jan Merta; 2008 / Rafani; 2007 / Jiři Kovanda; 2006 / Pavel Brázda; 2005 / Jan Merta; 2004 / František Skála; 2003 / Kamera Skura; 2002 / Jiří Sopko.

Fotografie z předání cenu Josefu Bolfovi (zde) a Krištofovi Kinterovi (zde)