Kaplický odmítl převzít cenu útěchy

Architekt Jan Kaplický odmítl převzít státní cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění a architektury.

V červenci se prostřednictvím mailu ke svému vítězství architekt vyjádřil: "Považuji za nepřijatelné akceptovat cenu v situaci, kdy vaše ministerstvo i vláda znemožňují prosadit můj příspěvek k české kultuře a architektuře." Kaplický je prvním umělcem, který odmítl toto ocenění a s ním i odměnu ve výši tři sta tisíc korun převzít. Ministerstvo odmítá připustit souvislosti mezi nepovedenou soutěží na Národní knihovnu a jeho vítězstvím, oceněna byla podle ředitele odboru umění a knih Františka Zborníka hlavně jeho umělecká práce. Ve výběrové porotě pro něj hlasovalo šest ze sedmi porotců.

Dalšími oceněnými byli Ludvík Vaculík, který dostal státní cenu za literaturu, Jiří Stromšík se dočkal ocenění své překladatelské činnosti a  Jan Born získal cenu za režijní přínos současnému divadlu.

Petra Hlaváčková | Narozena 1981, je historička umění, kurátorka a dokumentaristka. Věnuje se feministické teorii dějin umění, architektuře a kritické prostorové praxi. Stála u založení 4AM Fóra pro architekturu a média, kde kurátorovala výstavy Compact City, Zabij svého Fuchse nebo Psychoanalýza jednoho prostoru a iniciovala vznik laboratoře zaměřené na pohyb ve vztahu k architektuře a veřejnému prostoru Move the City. Publikuje v českých a zahraničních periodikách. V současné době studuje film na Akademii výtvarných umění ve Vídni.