TZ: Anna Ruth, Kaija Hinkula a David Strauzz v Pragovka Gallery

Anna Ruth, Kaija Hinkula a David Strauzz zahájí výstavy v Pragovka Gallery

Ve čtvrtek 25. května v 18 hodin zahájí Pragovka Gallery další tři výstavy.  Pragovka Gallery Pop-Up bude patřit Anně Ruth a výstavě Watch me Dance on that Rat’s Tail. V Pragovka Gallery Entry se představí finská umělkyně Kaija Hinkula s výstavou Boulder Star. A konečně v The White Room najdou návštěvníci výstavu Via dlouholetého rezidenta Pragovky Davida Strauzze. Pokračuje také skupinová výstava Little John.

Výstava Anny Ruth Watch me Dance on that Rat’s Tail se zaměří na známý příběh Krysaře. Dotkne se především motivu flétny jako nástroje k očarování a manipulaci. Tato tématika silně rezonuje se spektrem autorčina zájmu v malbě, jenž zahrnuje mimo jiné také mystično a lidská i zvířecí těla. Kurátorem výstavy je Pavel Tichoň a výstava bude otevřena do 29. června.

Umělecká tvorba Kaiji Hinkuly se odehrává v oblasti expandované malby, kde se dvojrozměrné obrazy rozšiřují do sochařského a prostorového zážitku. Nová instalace Boulder Star si pohrává s rozšířenou materialitou a možnostmi specifickými pro dané místo v malířské scéně představující instalaci skládající se z různých materiálů jako video, látka a readymade. Kurátorkou výstavy je Kristýna Řeháčková a v Pragovka Gallery Entry bude k vidění do 29. června.

Výstava Via představí aktuální tvorbu kanadského umělce s českými kořeny Davida Strauzze, jež otevírá témata, která si každý neseme v sobě, ale často je raději necháváme v bezpečí za zavřenými dveřmi. Je mezi nimi jungovský stín, naše druhá strana osobnosti, která zůstává neviděna i přesto, že by mnohdy ráda pronikla na povrch. Zrcadlový obraz lidské bytosti je pro Davida Strauzze nesmírně důležitou součástí jeho práce stejně jako související témata existence a „neexistence“, pronikající do jeho portrétů, masek i dalších objektů a site-specific instalací. Nekončící strach z existenciální nejistoty vrhá člověka na jeviště absurdního divadla a vede k základnímu tématu výstavy, kterým je ochota vydat se na cestu hledání sebe sama. Výstava v The White Room poběží do 29. června a její kurátorkou je Kristýna Jirátová.

Galerie je otevřena od úterý do pátku mezi 14 a 20 hodinou a v sobotu a v neděli od 12 do 18. Více informací najdete na x.pragovka.com nebo na facebookovém profilu Pragovka Gallery.  Galerie se nachází na adrese Kolbenova 923/34a, 190 00 Praha 9.