TZ: Invaze: 1. Vesnická v Blansku

Invaze: 1. Vesnická v Blansku

Před rokem sochař Jaromír Šimkůj otevřel galerii 1. Vesnická na zahradě svého domu ve Lhotě Rapotině u Boskovic, nyní s jejím provozem expanduje do Blanska. V druhé polovině června je veřejnost zvána k návštěvě pěti výstav a bohatého doprovodného programu v prostorách Ježkova zámečku na Svitavské ulici 2389/7a. „Samotný nápad otevřít galerii přišel spontánně“, podotýká Jaromír Šimkůj. Všechno začalo jeho pozváním k zapojení se do letošního ročníku festivalu SITU. „Lidé z Galerie města Blanska mi nabídli, abych v prostorách zámečku udělal svou vlastní jednodenní výstavu, jenže to mi nestačilo. Napadlo mě, že je to jedinečná příležitost k invazi 1. Vesnické do města“, dodává Šimkůj. Prostor si pronajal a rozhodl se v něm uskutečnit nabitý kulturní program. Střídání výstav každé dva až tři dny připomíná druh kulturní štafety. Radost z ní může mít každý, kdo se zapojí.

Blansko tak na půl měsíce získalo nový kulturní prostor, který je otevřený přátelskému setkávání. Kromě fotografické výstavy Bronislava Follera, objektů Jaromíra Šimkůje, grafik Zdeňka Hally se návštěvníci mohou těšit na autorské čtení Dagmar Hammerové nebo například veřejnou diskuzi Kůl Stůl: co potřebuje blanenská kultura?

Jaromír Šimkůj vytváří objekty z plechu a drátů. Jejich tvarosloví vychází z autorova každodenního pohybu krajinou a ze záznamů jeho cest vlakem na trase Skalice nad Svitavou – Brno. Od 10. 6. do 30. 6. se budou moci návštěvníci galerie zúčastnit celkem 5 vernisáží a navštívit 5 výstav. Program zahájí 10. 6. výstava Deníček na absolutno Jaromíra Šimkůje doprovázená rovněž díly Tomáše Rybníčka. Dne 15. 6. následuje vernisáž výstavy sochaře Štěpána Málka, za další dva dny, 17. 6. představí své grafiky Zdeněk Halla, po němž následuje 22.6. fotografická výstava Bronislava Follera a dále prezentace Vladimíra Vély (24. 6.) a Anny Klimešové (29. 6.). Program galerie budete moci sledovat na jejím facebookovém profilu Galerie 1. Vesnická.  Buďte přitom, umělecká invaze přichází do Blanska. Hluboká orba na okrese pokračuje.

Program invaze 1. Vesnická

10.6. 2023 Jaromír Šimkůj, host výstavy: Tomáš Rybníček, kurátorka: Jana Písaříková

15.6. 2023 Štěpán Málek      ¨

17.6. 2023 Zdeněk Halla, kurátorka Kaliopi Chamonikola

19. 6. 2023 Kůl Stůl: co potřebuje blanenská kultura? Intervence: instalace Dědek/Dýmka míru od Jany Krajné

22.6. 2023 Bronislav Foller

24.6 2023 Vladimír Véla, kurátorka: Terezie Zemánková

24. 6. 2023 Dagmar Hemmerová: autorské čtení

29.6.2023 Anna Klimešová, kurátor: Jaromír Šimkůj