TZ: Alexandra Kopúnková v Galerii Edikula

Alexandra Kopúnková / PARA & DYM / kurátorky: Šárka Kovaříková, Kristýna Mikešová / Galerie Edikula / Brno / 17. 5. – 16. 6. 2023

Jarní program Galerie Edikula pokračuje výstavou nazvanou Para & Dym, představující vyšívanou koutní plachtu s autorským designem Alexandry Kopúnkové. S autorkou, nyní absolventkou ateliéru intermédií a současnou studentkou ateliéru tělového designu FAVU VUT, stejně jako s tímto dílem, se diváci mohli nedávno setkat na kolektivní výstavě v brněnské Galerii Sibiř. Ovšem vzhledem ke skutečnosti, že na konečné podobě koutní plachty umělkyně stále průběžně pracuje, se návštěvníci v Galerii Edikula mohou těšit nejen na pozměněnou podobu tohoto díla, ale rovněž na zcela nový způsob jeho vystavení. K vidění bude v Galerii Edikula, v budově C Filozofické fakulty na ulici Arne Nováka, od 17. 5. do 16. 6. 2023.

Jarní výstavní blok v Galerii Edikula bude po výstavě vzpomínek a záznamů z Baltského moře Jitky Králové pokračovat v atmosféře intimnějších vzpomínek na doby minulé, vedoucích nejen k otázce role lidových zvyků a tradic v dnešní době, ale také našeho vztahu k lidové kultuře jako takové. Dílo, po kterém je pojmenována i aktuální instalace, Para & Dym, je vytvořeno z originální, ručně tkané textilie ze západního Slovenska, která původně sloužila jako tzv. koutní plachta ve starých poporodních rituálech, jejíž funkcí bylo oddělit od zbytku místnosti prostor, ve kterém odpočívala rodička s novorozencem. Alexandra Kopúnková tuto koutní plachtu začala pojednávat svým originálním vyšívaným vzorem již před několika lety a její práce na této výšivce pokračují až doposud. Divákům tak při každém svém vystavení nabízí něco nového. Její výšivka v sobě snoubí nejen užité a volné umění, ale také několik významových rovin, ve kterých se lidová tradice a historie prolíná se současnou tvorbou a designovým konceptem. Vizuální a estetické kvality výšivky v sobě skrývají ochranné a očistné symboly odkazující na oheň a vodu a vyobrazeným rostlinám se dříve připisovala magická moc, chránící před prokletím matky a dítěte. Funkcí zdobené textilie proto nebylo jen oddělovat fyzicky, ale také chránit před zlými silami. Dílo Para & Dym tak přináší příklad využití lokálních prvků z historického kontextu pro vytvoření současného designového konceptu.

Alexandra Kopúnková je oděvní designérka a umělkyně, absolventka ateliéru intermédií a studentka ateliéru tělového designu FAVU VUT. Kromě výtvarné tvorby se prezentuje především jako návrhářka pod oděvní značkou KHAKU. Ve svém díle Para & Dym otvírá diskusi o lidové kultuře, identitě a paradoxu vztahu mezi tzv. lokálním designem jako trendovým pojmem a skutečným lokálním designem v kontextu historie a geopolitiky.

Činnost Galerie Edikula je financována ze Stipendijního programu pro podporu spolkové, kulturní a umělecké činnosti studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.