TZ: David Fesl ve Fait Gallery

David Fesl / Nešikovný napodobitel umělého života / Fait Gallery MEM / 24. 5. – 29. 7. 2023

V pokračujícím zájmu o nalezený předmět a vizuální řeč David Fesl předkládá novou výstavní situaci, která zachází s pojmy orientace a doručení. Jejím základem je výběr sochařských objektů, které vznikly v uplynulém roce a budou v Brně představeny poprvé. Výstavu Nešikovný napodobitel umělého života textem doprovodí kurátor a spisovatel Will Bradley.

Od roku 2015 Fesl shromažďuje nalezené předměty, které se vejdou do lidské dlaně. V prostředí domácího ateliéru z nich aranžuje drobné, pečlivě sestavené kompozice, které se řídí vlastní logikou vztahů, tvarů, textur a barev. Minimálními úkony uspořádání, otočení a provléknutí předměty dočasně znečitelňuje, aby se později prostřednictvím asociací pozorovatele rozevřely do spleti vzpomínek a událostí a umožnily mu setrvat uvnitř. Povaha kompozic osciluje na hraně konkrétního a abstraktního, původního a vytvořeného a uvolňuje místo ve prospěch básnického kontrastu: při prohlížení děl můžeme pocítit ohraničenost i nekonečnou rozlehlost, dotek i okliku, prostupnost i překážku.

Fesl svá díla instaluje s uvážlivou precizností, jednoduchými zásahy činí architekturu galerie součástí celé instalace a upozorňuje tak na její institucionálně kritickou složku. Praxe Davida Fesla si pokládá mimočasové otázky, zároveň však poskytuje prostor k interpretaci skrze současné narativy. Lze ji provizorně situovat do diskuse podobně smýšlejících umělců, mezi něž patří Miho Dohi, Vincent Fecteau, Brandon Ndife, Michael E. Smith i Jiří Kovanda.

David Fesl (*1995) v roce 2020 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze. V minulosti samostatně vystavoval v ADZ, Lisabon (2022); Sperling, Mnichov (2022); T293 – Also on View, Řím (2021); Lulu, Mexico City (2021); Georg Kargl BOX, Vídeň (2020); Karlin Studios, Praha (2020). Jeho práce byla zahrnuta na skupinových výstavách v galeriích Georg Kargl Fine Arts, Vídeň (2022); Dům umění města Brna (2021–2022); annex14, Curych (2021) a Národní galerii Praha (2016–2017). V červenci 2023 otevře svoji první výstavu v japonském Tokiu v galerii Tomio Koyama. Od roku 2016 také tvoří v umělecké dvojici s umělkyní Slávou Sobotovičovou.

Will Bradley je spisovatel a kurátor, který v současnosti pracuje jako umělecký ředitel v Kunsthall Oslo v Norsku.