TZ: Krása v Galerii Benedikta Rejta v Lounech

Adam Kašpar, Jakub Nepraš, Jindřich Zeithamml, Kamila Ženatá, Lada Semecká. Ze sbírek GBR: Antonín Střížek, Jiří Kolář, Kamil Linhart, Karel Škréta, Ludvika Smrčková, Mikuláš Medek, Olga Karlíková, Petr Hampl, Stanislav Podhradský, Václav Boštík / Krása / kurátorka: Lucie Šiklová / koncepce: Lucie Šiklová a Kateřina Melenová / Galerie Benedikta Rejta / Louny / 28. 4. - 29. 10. 2023

Galerie Benedikta Rejta v Lounech představuje výstavní projekt nazvaný Krása, ve kterém se prolíná současné výtvarné a živé umění, neobvyklá prezentace vybraných sbírkových děl i mezioborová spolupráce s Národním ústavem duševního zdraví a Tanec Praha. Výstava nepůsobí pouze vizuálně, ale oslovuje i další lidské smysly a inspiruje k celostnímu prožitku. Minimalistická instalace nepředkládá historický přehled ani nový kánon – akcentuje v současné době potřebnou pozitivní sílu krásy.

Mezi zastoupenými díly jsou objekty Elipsa, Dech a Tři princové Jindřicha Zeithammla, instalace Světlo Kamily Ženaté, videoprojekce Ayahuasca Jakuba Nepraše, malba Galaxie a Smaragd Adama Kašpara, skleněná instalace pro 12 vůní Paralelní ladění Lady Semecké a gotická Madona ze Svérázu. Prostřednictvím proměnné instalace se postupně během šesti měsíců představí 12 děl ze sbírek Galerie Benedikta Rejta. Vystavena budou díla umělců Antonína Střížka, Jiřího Koláře, Kamila Linharta, Karla Škréty, Ludviky Smrčkové, Mikuláše Medka, Olgy Karlíkové, Petra Hampla, Stanislava Podhradského, Václava Boštíka a dvou neznámých autorů, vstupující do dialogu s díly hlavní expozice.

Důležitým aspektem výstavy je také téma péče o duševní zdraví. Kurátorka výstavy Lucie Šiklová poukazuje na iniciační a ozdravnou roli umění v proměňujícím se světě. Právě z těchto důvodu byl ke spolupráci přizván Národní ústav duševního zdraví. Jeho tým výzkumného centra pokročilých studií mozku a vědomí skládající se z odborníků z oblasti medicíny, psychoterapie, historie umění nebo estetiky, přináší prezentaci současného výzkumu vnímání estetických podnětů i interaktivní dotazník, ve kterém si návštěvníci mohou otestovat svoji otevřenost vůči vizuálním vjemům. „Vnímání krásy se uskutečňuje prostřednictvím zvláštního poznávacího procesu, který se liší od hodnocení běžných předmětů. Proto je naše hodnocení vznešeného obrazu kognitivně

odlišné od hodnocení například jablka. Uvedené rozlišení mezi uměleckými a neuměleckými předměty přijal také neurovědecký výzkum, který se snaží objasnit procesy v mozku, které specificky zprostředkovávají estetické hodnocení uměleckých děl. Snaží se objasnit nejen to, proč jsou některé objekty vnímány jako krásné, zatímco jiné ne, ale také jak krása ovlivňuje náš pocit spokojenosti, smysl života i zdraví.“  říká profesor Jiří Horáček, psychiatr a neurovědec vedoucí Národní ústav duševního zdraví.

Důležitým partnerem výstavy je také mezinárodní festival Tanec Praha, se kterým v koprodukci vznikla taneční instalace přímo pro expozici. „Choreografka Yana Reutová s ukrajinskými tanečnicemi a českými hudebníky formují projekt na míru již pro vernisáž. Tereza Ondrová má za sebou několikaletou zkušenost z evropského projektu Dancing Museums a Tereza Lenerová odstartovala první verzi představovaného díla Taxon právě v galerii, kde vizuální síla řeči těla může vyznít v plné kráse…", říká Yvona Kreuzmannová, ředitelka a zakladatelka Tance Praha.

Další živý aspekt do výstavy přináší akrobatka Eliška Brtnická skrze performance Obrysy. Mezzosopranistka Markéta Cukrová dramaturgicky připravila

výběr hudby, kterou si návštěvníci mohou poslechnout při prohlídce výstavy.

Smyslové zážitky jsou také rozšířeny o olfaktorický rozměr v instalaci pro 12 vůní. „Olfaktorické instalace ve výstavní a muzejní praxi jsou atraktivním i velmi funkčním nástrojem. Vůně, přírodní aromatické látky, mají významný vliv na naše pocity a prožívání. Dnes znovu objevujeme jejich význam, známý od nejstarších civilizací lidských dějin.“  říká ředitelka galerie a autorka vůní Kateřina Melenová.

V průběhu výstavy vznikne katalog dokumentující výstavní projekt s původními texty a originálními fotografiemi.

K výstavě je připraven doprovodný program, v jehož rámci se uskuteční taneční představení, koncerty, olfaktorické a arteterapeutické workshopy, přednášky Národního ústavu duševního zdraví nebo programy pro děti a školní skupiny.

Umělecká spolupráce: Eliška Brtnická, Jan Krtička, Markéta Cukrová, Tanec Praha, Tereza Ondrová, Tereza Lenerová, Tomáš Vavříček, Yana Reutova a spol., Zdeněk Sokol.

Projekt vzniká za podpory Ministerstva kultury ČR, Ústeckého kraje, záštity děkana 3.lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ve spolupráci s Národním ústavem duševního zdraví a Tancem Praha.