Artalk.cz slaví 15. narozeniny

Artalk.cz slaví 15. narozeniny – přijďte je oslavit s námi / 10. 5. 2023 v Bike Jesus (ostrov Štvanice)

Cesta od blogu o umění až ke stálé redakci, která denně publikuje nové příspěvky fotoreporty z výstav a další materiály, nebyla úplně jednoduchá. Artalk za tu dobu prošel vedením čtyř šéfredaktorek, spoluprací s desítkou dalších redaktorek a redaktorů, několika re-designy a novými webovými rozhraními, mnoha kauzami. Artalk přežil několik vln škrtů rozpočtu na kulturu, krizi médií i období covidových opatření. Pod rukama nám za tu dobu prošlo několik tisíc recenzí od stovek autorů a autorek, desítky rozhovorů i anket, nepočítaně fotografií a tři miliony grantových žádostí. Vydali jsme 6 Artalk Revue, jednu řadu podcastu a uspořádali víc než desítku veřejných diskusí po celé České republice.

Všechny spolupracovnice a spolupracovníky, naše pravidelné i občasné čtenářky a čtenáře, ale i vytrvalé kritiky zveme na první z řady oslav k výročí 15. narozenin Artalku. Další akce pak proběhne na podzim v Brně a oslavy deseti let naší sesterské slovenské redakce pak završí párty v Bratislavě.

V pražském klubu Bike Jesus jsme pro vás připravili diskusi na téma romantismu v současném českém umění. Pozvání do diskuse přijala teoretička umění a kurátorka Tina Poliačková, kurátor a pedagog Michal Novotný, dále umělkyně Tereza Vinklárková a umělec Matyáš Maláč, akci budou moderovat Anna Remešová a Anežka Bartlová.

Elfové a skřítky: Diskuse o souvislostech romantismu v současném umění

Proč se dnes mluví o romantismu v umění? Jak lze návrat tohoto směru chápat a jak tyto diskuse souvisí s místními podmínkami šíření informací? Ruku v ruce s rodícím se modernismem se v 19. století prosazovala také idea průmyslového pokroku a urbanizace, která vyústila v odkouzlení světa. Jednou z odpovědí byl právě romantismus, který přinesl radikální transformaci vztahu člověka ke světu a sobě samému a zanechal odkaz v podobě různých uměleckých projevů.

Romantismus, který se neustále vrací v různých podobách v posledních letech zažívá tento směr s výrazný návrat. Důraz na afektivní, emocionální a příčné vnímání světa (skrze umění) nás dovedl zpět do světa skřítků, draků a nebinárních elfů, fantastických krajin s hrady na kopcích i temných lesů plných záhad a pavučin. Důsledky návratu k tradičně pohádkovým a fantastickým motivům však není možné jednoduše smést argumentem o dětinskosti a odmítání „zodpovědnosti“. Znamenalo by to, že umění nepřiznáváme možnost říci nám něco podstatného o proměnách světa na hlubší neracionální úrovni.

V diskusi se zaměříme na kořeny tohoto trendu, a společně se budeme ptát i po důsledcích afektivního obratu v současném umění. Jakou roli v tom hrají sociální sítě a média? Zastavíme se také u otázek autenticity, role institucí i proměny vnímání současného umění v našem prostředí.

 

Následně se můžete těšit na dort, úplně nový merch Artalku a koncerty Idy Elastix a DJ Dzurillah. Budete si moci zakoupit také několik posledních výtisků komiksu Kustodka Květa a možná bude i malé překvapení.

Přijďte společně oslavit patnáct let Artalku do Bike Jesus 10.5. 2023 od 18h těšíme se na setkání!

 

Akce se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Magistrátu hl. m. Prahy. Vstupné na akci je zdarma.