TZ: Nicole Fialová & Alexandr Langr v Galerii Sibiř

Nicole Fialová & Alexandr Langr / What about your art? What about your job? What makes you rich? / kurátoři: Ester Hotová, Max Lysáček / Galerie Sibiř / Kulturní centrum Sibiř v brněnských Husovicích / 10. 4. - 2. 5. 2023

Umělec vs. pracovní trh. Po letech přípravy na výkon profese až příliš často vyvstává otázka co dál. Zejména v době, kdy se bagatelizaci nevyhnou ani obory s humanitním či filozofickým zaměřením. Nabízí se profese pedagogické, či obecně teoretické, možná grafický design? Varianty odpovědí na tyto, ale i další otázky (co určuje komerčnost/zaprodanost, na kolik se mé povolání protíná s mým vzděláním…) nabízí dvojice tvůrců, kteří pracují především se synergií touhy uživit se vlastní tvorbou a zároveň neupozadit individualismus a jedinečný rukopis. Průsečíkem je světelný paprsek, který je schopen navždy zachytit vizuální informaci a permanentně ji promítat na předměty, které s vámi budou trávit každý den v pohybu, nebo zůstanou na místě a stanou se příjemným objektem, ke kterému se budete večer vracet domů. Přihlédneme-li k faktu, že samotný laser je dílem umělců, dostáváme se na další level myšlenkové mapy, která nás postupně přiměje změnit perspektivu uvažování, nedávat pragmatismu příliš mnoho prostoru (ale samozřejmě jej zcela nevypouštět z diskuse) a zrevidovat pohled na celou věc.

Galerie byla k tomuto účelu přečištěna, sjednocena a stala se určitým hybridem showroomu a dílny, ne však zcela. Její prostor ohraničuje linka výroků a myšlenek, která nás přivede zpět k přesahu celku, k jeho jádru a podstatě. Mapuje tvůrčí cestu a ukazuje čistý výsledek i odpadlíky. Nyní se však usaďte, přichází čas na hry. Kachle, do jejichž glazury světlo vtěsnalo sadu pojmů přetékajících z post faktické současnosti a virtuálního prostoru, můžete směle začít a odpoutat se od skutečnosti, že se stále nacházíte v galerijním prostoru. Hravost samotná, a určité kouzlo, které nastává ve chvíli kdy světelné záření dosahuje takové intenzity, že zanechává stopu v tvrdém materiálu a může vytvořit konkrétní obraz, slova, jednoduše cokoli a je jen na Vás, co z nepřeberného množství motivů vyberete. Lichotící, motivující věta pod vaším odrazem v zrcadle může být pro mnohé subjekty kýčem, stačí však (stejně jako ve všech případech) změnit úhel pohledu, promítnout vlastní narativ a použít artefakt jako médium pro osobní alteraci reality. Nebo se jednoduše podívat pravdě do očí a nechat si tvář ozdobit smlouvou, která vám jako umělci bude zprostředkovávat obživu.

Autorské duo nepřináší obligátní řešení pro (nejen) současnou generaci umělců, kteří tápou v pracovních nabídkách, na které číhá pravidelně fakt finančního podhodnocení, nedostatku prostoru či nadprůměrné pracovní zátěže v zaměstnání, které v první řadě mnohdy vůbec vykonávat nechtěli. Ukazují variantu, kterou se může autor vydat. Kompromis i skulinu, kterou se do každého objektu obtiskne jejich výtvarný potenciál.