Kunsthalle Wien povede britská kurátorka Michelle Cotton

Novou ředitelkou Kunsthalle Wien se stane britská kurátorka Michelle Cotton. Po kontroverzním ukončení vedení kurátorského kolektivu WHW (What, Who & for Whom) do funkce nastoupí v létě 2024. Zprávu připravila Veronika Tvrzníková.

Kurátorka Michelle Cotton. Foto: záběr z videa k výstavě Post-Capital: Art and the Economics of the Digital Age v Kunsthal Charlottenborg, youtube.com

Vídeňská Kunsthalle oznámila, že v druhém kole výběrového řízení byla do vedení instituce zvolena Michelle Cotton, britská kurátorka aktuálně působící jako programová ředitelka Muzea moderního umění (MUDAM) v Lucemburku. Ve funkci tak nahradí záhřebské kurátorky z kolektivu WHW Ivet Ćurlin, Natašu Ilić a Sabinu Sabolović, které galerii vedou od roku 2019. Loni město Vídeň vypsalo konkurz na nové vedení Kunsthalle, jímž neprošel nikdo z dvaceti přihlášených, záhřebské kurátorské trio nevyjímaje. Jak Artalk informoval na začátku tohoto roku, tento krok je ze strany komise města vnímán jako značně kontroverzní a vymezili se vůči němu představitelé rakouské kulturní scény i řada vídeňských uměleckých institucí.

Michelle Cotton byla do funkce ředitelky Kunsthalle Wien ve druhém kole zvolena mezi celkem 37 přihlášenými. Jak uvedla pro Wiener Zeitung vídeňská radní pro kulturu Veronica Kaup-Hasler, doporučení poroty bylo tentokrát „natolik jednoznačné“, že „jej chtěla bez výhrad následovat“. Michelle Cotton podle ní „svou dosavadní prací prokázala prozíravost a intuici, a to jak co se týče palčivých společensko-politických témat, tak i výběrem umělců, kteří s velkým nasazením reflektují naši dobu v zrcadle umění“. Sama Cotton vidí výzvu „v otevření Kunsthalle novému publiku a podpoření toho, aby byla živým místem s angažovanou komunitou“.

Cotton se narodila v roce 1977 v severozápadní Anglii, vystudovala angličtinu a literaturu na King’s College London a získala doktorát v oboru dějin umění na Courtauld Institute of Arts. Svoji kurátorskou kariéru započala v Norwich Gallery, poté působila jako programová ředitelka v S1 Artspace v Sheffieldu a galerii Cubitt v Londýně. Mezi lety 2010 a 2015 byla hlavní kurátorkou v centru pro současné vizuální umění Firstsite v Colchesteru a v letech 2015–2019 působila jako ředitelka galerie Bonner Kunstverein, než nastoupila do vedení lucemburského MUDAM.

Veronika Tvrzníková | Narozena 1990, absolvovala magisterské studium oboru Dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Aktuálně je na volné noze, pracuje pro Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, zajímá se o současné umění, příležitostně píše a překládá.