Pragovka Gallery uvádí čtyři nové výstavy

Pragovka Gallery zahájí 13. dubna od 18 hodin další blok výstavního programu. Veřejnosti se otevřou hned čtyři nové výstavy – skupinová výstava Little John pod kurátorským vedením Tey Záchové, výstava slovenského umělce Marka Kvetana Fyzická nemožnost ticha v nepokoji mysli, výstava kreseb Michala Kříže Úzkost brankáře při penaltě a výstava Adély Kostkanové, Lucie Kultové a Veroniky Nemejovské Odpovím ti zítra. Vernisážový večer doplní umělecká performance Viktora Fučka Architektura vnitřních vztahů.

Polina Davydenko v Pragovka Gallery

Na výstavě Little John se představí 12 českých i zahraničních umělkyň a umělců (Barbora Benish, Polina Davydenko, Dominik Gajarský, Terike Haapoja a Laura Gustafsson, Anna Hulačová, Zdena Kolečková, Denisa Langrová, Diana Lelonek, Magdaléna Manderlová, Hana Nováková a Vladimíra Večeřová), kteří v zastoupených dílech prezentují různé úhly pohledu na zvířata a jejich vztah s námi. Někdy dramaticky a někdy poeticky mísí symbiotické vztahy s vědeckým, etickým, aktivistickým či uměleckým přemýšlením. Kurátorkou výstavy je Tea Záchová a probíhat bude v prostoru Pragovka Gallery Rear až do 29. června.

Výstava nejen svým názvem odkazuje k výraznému výtvarnému počinu německého umělce a aktivisty Josepha Beuyse v dějinách umění druhé poloviny 20. století. Jeho dílo I Like America and America Likes me používá výstava jako fenomenologickou esenci ducha, který ji prostupuje.

„V umělecké performance z roku 1974 se Beuys po příjezdu do Spojených států amerických zahalil do plsti, nechal se převést místní záchrannou službou a na několik dní se zavřel v kleci s živým divokým kojotem jménem Little John. Performance byla nejen symbolem vytváření určitého nehierarchického vztahu mezi dvěma živými entitami, ale především vzdáním holdu divokému zvířeti, které je symbolem původního obyvatelstva Severní Ameriky,“ popisuje kurátorka výstavy Tea Záchová jeden z inspiračních zdrojů.

Výstava je doplněna také edukační zónou, která vychází z projektu brooklynského nezávislého kurátora a badatele Osacar Salguera Interspecies Library. Mezidruhová knihovna představuje první archiv věnovaný kurátorství a propagaci knih umělců, které se zaměřují na alternativní možnosti mezidruhové existence. Cílem rozrůstající se sbírky je zachytit naše měnící se postoje a vnímání nejen lidských světů.

Umělec Michal Kříž přibližně od roku 2017 soustavně vytváří kresebné deníkové záznamy, v nichž za využití těch nejprimitivnějších výtvarných prostředků glosuje stereotypnost a bezúčelnost svého každodenního života. Jejich výběr prezentuje výstava Úzkost brankáře při penaltě, jejímž kurátorem je Pavel Švec. Výstava v prostoru Pragovka Gallery Pop-Up potrvá do 11. května.V zásadě je jedno, zda se Marek Kvetan ve své aktuální multimediální instalaci Fyzická nemožnost ticha v nepokoji mysli inspiroval intimně pociťovaným tlakem tísně v kontaktu s individuální konečností, nebo ho zaskočila děsivě nepředvídatelná a nekontrolovatelná epizoda pandemie. Aktuálně realizovaný environment Marka Kvetana je fyzickou invokací duševního neklidu, zprávou o sondáži neklidné mysli, tázáním a pozváním k účasti na výpravách do chaosu, které snad ještě mohou obnovit ztracený smysl. Kurátorem výstavy je Noro Lacko a v prostoru Pragovka Gallery Entry bude k vidění do 11. května.

Ve výstavě Odpovím ti zítra v prostoru The White Room trojice mladých umělkyň – Adéla Kostkanová, Lucie Kultová a Veronika Nemejovská – konfrontuje tři osobité tvůrčí pozice, jejichž společným jmenovatelem je usilovné subjektivně vyhraněné hledání možností sdělení skrze médium malby. Výstava bude otevřena do 11. května.

„Mnohovrstevnaté sebereflexivní studium komplikovaných sociálních a psychologických fenoménů se odehrává v širokém spektru autorských přístupů, počínaje klasickou veristickou zobrazivostí až po experimentální hry na hraně samotné podstaty malířského média,“ doplňuje kurátor Milan Mikuláštík.Vernisážový večer doplní umělecká performance Viktora Fučka Architektura vnitřních vztahů.  Stejný název nese i performativní metoda, která využívá psychosomatického přístupu k porozumění prostoru. Aktéři delegované performance z kolektivu Aunaki budou svá těla používat nekorektně, tak aby nezapadali do představy, jak by se měla těla v prostoru správně chovat. Pomocí performance naruší zažité kódy.

Od 14. dubna má navíc Pragovka Gallery otevřeno v prodloužené otevírací době od úterý do pátku mezi 14 a 20 hodinou a v sobotu a v neděli od 12 do 18. Více informací najdete na x.pragovka.com nebo na facebookovém profilu Pragovka Gallery.  Galerii se nachází na adrese Kolbenova 923/34a, Praha 9, 190 00.