do 31.5. / Open call Galerie Emila Filly pro festival ve veřejném prostoru

Galerie Emila Filly, která zde funguje od počátku devadesátých let minulého století, vyhlašuje open call pro festival uměleckých intervencí do veřejného a virtuálního prostoru. I přesto, že v Ústí nad Labem existuje řada takovýchto výstavních projektů, stále zde chybí trvalejší přehlídka těchto intervencí.

Město samo o sobě je zajímavou směsicí urbanistických historických momentů – nachází se tu spousta funkcionalistické architektury, brutalismus, dozvuky bruselského přístupu v období socialismu až ojedinělé snahy o kvalitní současnou architekturu. Okolí města disponuje úchvatnou přírodou, která jako by dnes skoro zapomněla na ekologické problémy před sametovou revolucí.

Naším cílem je tedy objevovat nová místa novými pohledy skrze nové kontexty. Myslíme si, že to pro město Ústí nad Labem může být velice přínosné a Vás tímto žádáme – pojďte do toho s námi!

Vyzýváme všechny tvůrce k zapojení se do prvního ročníku festivalu REVÍR – festivalu uměleckých intervencí ve veřejném a virtuálním prostoru města Ústí nad Labem a jeho okolí. Budou zde vítány všechny návrhy z prostředí site specific art, public art, mural art, sound art, land art nebo eko art. Meze vaší kreativitě nestavíme, a tak budou přijímány i projekty, které budou realizovány pouze ve virtuální podobě na naší webové platformě www.revir.eu. Na stránkách můžete načerpat také inspiraci z výstavy STAVOVÝ PROSTOR, která festivalu předcházela.

Vyberte si určité místo, na které chcete reagovat a vytvořte pro něj konkrétní intervenci, sochu, nebo klidně utopickou instalaci.

Vaše přihlášená díla utvoří výstavu, která představí novou vlnu projektů a bude realizována v prostorách Galerie Emila Filly v termínu září a říjen 2023.

Výstava poslouží také jako prezentace pro komisi, která bude prohlížet a vybírat následnou realizaci a zařazení do mapy REVÍRu. Komise bude složená z odborníků a osobnostní spjatých s kulturně-společenským životem v Ústí nad Labem – umělci*kyně, architekti*tky, teoretici*čky umění). Při výběru projektů dostane slovo i veřejnost, která bude mít možnost hlasovat v divácké anketě (zvolené dílo bude také zařazeno do mapy REVÍR).

Svá portfolia, návrhy, skicy a náměty vyplňujte do formuláře na našich stránkách do konce května 2023.

https://forms.gle/49fpfPtXqrK68xq58

Více informací naleznete na našich webových stránkách

https://revir.eu/call/.