TZ: Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a park Koliště I

Krajinářsko-architektonická soutěž na předprostor Domu umění a park Koliště I / Dům pánů z Kunštátu / 22. 3. – 9. 4. 2023

Výsledky krajinářsko-architektonické soutěže na předprostor Domu umění města Brna a parku Koliště I budou vystaveny v Domě pánů z Kunštátu

Součástí výstavy budou i doklady zachycující historický vývoj daného území

Prostor před Domem umění a přilehlý park Koliště I dostanou v budoucnu novou podobu. Kancelář architekta města Brna vyhlásila v druhé polovině roku 2022 krajinářsko-architektonickou soutěž, v níž odborná porota z celkem sedmi návrhů zvolila jako vítězný ten od ateliéru M2AU. Výstava v Domě pánů z Kunštátu, která potrvá od 22. března do 9. dubna 2023, nyní brněnské veřejnosti představí jak vítězný budoucí plán a další soutěžní návrhy, tak i kontext historického vývoje celého místa. Vernisáž proběhne v úterý 21. března od 18 hodin, výstavu zahájí zastupující ředitel Kanceláře architekta města Brna Jan Tesárek a ředitelka Domu umění Terezie Petišková, svůj oceněný návrh přijdou představit zástupci ateliéru M2AU. Program doplní od 19 hodin hudební vystoupení dua Martin Kyšperský + Jiří Hrabata.

Aktuální podoba předprostoru Domu umění je výsledkem nejrůznějších úprav, ke kterým docházelo v průběhu více než 110 let existence brněnské kunsthalle, a pro potřeby moderní kulturní instituce není příliš vyhovující. Přiléhající park Koliště je pak součástí historicky i prostorově významného pásu městských parků. Jejich plánovaná společná rekonstrukce posílí propojení mezi oběma lokacemi a nabídne v centru města jak nové reprezentativní okolí galerie, vhodné pro konání kulturních akcí, tak zelený prostor pro odpočinek i aktivní trávení volného času. Cílem je zároveň zachování co největšího počtu perspektivních stromů i další výsadba, ošetřena a doplněna o nové stromy má být i alej při ulici Za divadlem. Přibude modrozelená infrastruktura hospodařící s dešťovou vodou. Všechny tyto i mnohé další informace výstava v Domě pánů z Kunštátu podrobně představí, stejně jako postupné proměny, kterými prostor kolem Domu umění v průběhu více než století své existence prošel.

Doprovodný program k výstavě bude soustředěn do jednoho odpoledne – ve čtvrtek 30. března od 16 hodin proběhne prezentace oceněných ateliérů. Součástí programu bude také přednáška Jany Kořínkové o historickém vývoji okolí Domu umění. Více informací najdete na stránkách www.dum-umeni.cz.

Výstava se koná pod záštitou primátorky statutárního města Brna Markéty Vaňkové