TZ: Petr Válek v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě

 Petr Válek / Ticho popěšině / kurátor: Miloš Vojtěchovský / Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě / zvuková galerie IGLOO /  3. 3. – 21. 5. 2023

Pohyblivé skulptury Petra Válka, vystupující v krátkých dokumentačních videích, mají v posledních letech silnou odezvu u české i u mezinárodní veřejnosti. Pro IGLOO vytvořil a vybral Válek několik nových videí s kineticko-zvukovými samohyby a se záznamy jeho občasných dadaistických výprav do horské krajiny. Instalace Ticho popěšině je doplněna o světelný objekt.

Petr Válek (1976) žije a pracuje v Loučné nad Desnou v Hrubém Jeseníku. Od dětství se věnuje malování, kreslení, knižním ilustracím a hudbě. V posledních letech vystupuje často jako hudebník a z nalezených předmětů konstruuje mechanické a elektro-mechanické zvukové nástroje a kinetické sochy/objekty. V improvizovaném studiu nebo v krajině rodných Jeseníků natáčí videa a pravidelně zveřejňuje na svém kanálu na sociálních sítích. Jeho motající se, šustící, skřípající, točící, cinkající a škobrtající objekty mají nezměnitelnou výtvarnou hodnotu, odkazující na estetiku patafyziky a hnutí arte povera. Zároveň jde o svébytné zvukové, nebo hudební funkční nástroje.