TZ: Nové výstavy na Pragovce

Nové výstavy v Pragovka Gallery mapují vzpomínky a hledají inspiraci v přírodních procesech

V Pragovka Gallery jsou zahájeny hned tři nové výstavy. Projekt polské umělkyně Magdaleny Kleszyńské Maps of Memories mapuje osobní i kolektivní paměť, výstava The Grey Volcano představí gestickou malbu Julie Kopové a prostor The White Room bude patřit skupinové výstavě She Sells Seashells a reakci na současnou dobu plnou krizí. 12. března pak Pragovka Gallery připravuje další odpoledne pro rodiny s dětmi.

Lawrence Wells. Foto: archiv autora

Výstava Maps of Memories je součástí dlouhodobého výzkumu vztahu člověka a paměti polské umělkyně Magdaleny Kleszyńské. Kleszyńska je také první letošní zahraniční rezidentkou Pragovka Gallery. V rámci svého lednového pobytu se soustředila na řízené rozhovory se zájemci z řad návštěvníků galerie, obyvatel Prahy 9 a umělecké komunity Pragovky o významných předmětech jejich osobní a rodinné paměti.

„Autorka svou pozornost zaměřuje na lidské příběhy a zasazuje je do kontextu přítomnosti a minulosti. Zásadní problematikou se pro ni stává zkušenost člověka, který pod vlivem emocí pozměňuje prožitou minulost a interpretuje ji do vlastních vzpomínek. Tím otevírá otázky osobní či kolektivní paměti a vytváří rozsáhlou mapu vzpomínek, o kterých se dozvídá na základě dialogu s jejich majiteli. Nikdy by je všechny nemohla zažít prostřednictvím své přímé zkušenosti a nedostala by se k nim bez dlouhodobé osobní fascinace tématem,“ doplňuje kurátorka výstavy Daniela Šiandorová.

Tvorba Julie Kopové se dlouhodobě profiluje v oblasti gestické malby, jejíž primární tematizaci hledá v abstraktním rozkrývání specifických přírodních procesů. V krajině se málokdy nacházejí solitérní body – rytmizaci je možné nalézt v každé louce, vodní hladině, lese i litosférické desce. I tyto spodní vrstvy krajiny (desková tektonika, kolize hornin, teplo a tlak) jsou pro Julii Kopovou silným zdrojem inspirace. Výstava The Grey Volcano navazuje svým názvem i výběrem konkrétních uměleckých děl na autorčin záměr soustředit svou poslední tvorbu zejména na pohyb mimo barevné spektrum; většina maleb tak akcentuje dění na poli mezi černou a bílou barvou. Kurátorem výstavy je Jan Dotřel.

Poučeni přírodními procesy představují Jindřiška Jabůrková, Radim Langer, Miroslava Večeřová, Barbora Vovsová a Lawrence Wells na skupinové výstavě She Sells Seashells jak zobrazivé, tak abstraktní poetické reakce na současnou dobu plnou krizí, v níž se pokouší nalézt jakési post-humánní řešení následků antropocénu. Kurátorem výstavy je Lawrence Wells.

Součástí synchronizované vernisáže ve čtvrtek 2. března budou komentované prohlídky výstavami, o hudební program se postará DJ Jarda Petřík a v průběhu celého večera se bude odehrávat umělecká performance Andrey Tušímové Bubbles of God. Všechny výstavy lze v Pragovka Gallery navštívit do 30. března od úterý do čtvrtka mezi 14 a 20 hodinou a od pátku do neděle mezi 14 a 18 hodinou.

Na 12. března připravuje galerie další nedělní odpoledne pro rodiny s dětmi s výtvarným workshopem inspirovaným výstavou Maps of Memories.