TZ: What Time Is Love v galerii Díra

Rain Avarmaa, Lucia Bergamaschi, Sára Hold, Jamie Hrabců, Roman Hruda, Igor Chogol, Veronika Krásová, Klára Liptáková, Bence Madas, Yehor Simakov / WHAT TIME IS LOVE? / galerie Díra / Ostrava / 28. 2. - 19. 4. 2023

Fotografická galerie Díra zahajuje v úterý 28. února od 18 hodin výstavní projekt studentů z Ateliéru fotografie FaVU VUT v Brně. Autoři projektu se zamýšlejí nad aktuálními společenskými tématy pohybem napříč nejrůznějšími prostředími. Sociální sítě a válkou zničená ukrajinská města, díry v potrubí, krematoria, LGBT komunita nebo enviromentální halucinace. S vážností, nadsázkou i špetkou absurdna. Výstavu uvede Petra Damašková a kurátor Ivars Gravlejs. Součástí vernisáže bude křest katalogu.

Galerie je otevřena každé pondělí od 13.00 do 18.00 hodin, ostatní dny po domluvě. Aktuální informace k programu galerie jsou k dispozici na webu: www.fotogo.info, FB a instagramu Galerie Díra.

Kurátorský text

Vítejte v díře! Je v tom nějaký vzorec nebo smysl? Jak poznáme, že se vesmír zvětšuje, nebo se objekty v něm zmenšují? Žádný signál, žádný problém. Stačí nasednout na kolo a šlapat po venkovské silnici do nových dimenzí. Mimochodem, první auto bylo lidské tělo, ale kdo nesbírá ryby, tak to nepochopí. Viděl jsem studenty, jak se vloupali do administrativních kanceláří a vysrali se do děkanského odpadkového koše a trávili dlouhé hodiny pohledem na divoký kaktus, možná je to jedno, může to být jen náhoda. Souhlasíte s tím, že vypadáme jako cirkus, putovní karneval, který se čtyři miliardy let toulá kolem slunce a vytváří nová monstra a divy, falešné a krvavé pohromy, zázraky a omyly, našel jsem identitu. Narodil jsem se jako delfín a mé tělo zmizelo ve vzduchu spolu s mými sny. Divoká zvěř se shromažďuje a lidské národy zuří, sopky chrlí teplo, zatímco jinde voda zamrzá a taje a jiné dny prostě prší, tolerantní a nesoudné, vyhýbající se negativním emocím a konfliktům. Ekologická válka využívající transgenderové zbraně proti potratům se v kyjevském metru mění v těhotenství. Zapněte GPS, abyste viděli video přímo před sebou. Buďte opatrní, pokud spam napadne vaši prostatu, chovejte se tak, jako byste chtěli, aby se k vám chovaly jeptišky v minisukni, protože vám chybí kolagen. Myšlenka, že optická iluze obřízky zaměřená na žvýkání fraktálů v osamoceném neuronu sušenky je mezi dvěma druhy zproštění viny, je v mikrobiální rovnováze a pravděpodobně integrována do kočičí paměti. Co se stane zítra, stane se pozítří. Botox na viry je nyní k dispozici a síla volných radikálů může být hédonistická. Chladné a záhadné poruchy paměti hledají lásku. Zveme vás na výstavu WHAT TIME IS LOVE?

Na výstavě Ateliéru fotografie z brněnské FaVU se student prvního ročníku Roman Hruda diví, kam se zmizel sníh, zatímco Klára Liptáková a Veronika Krasová sledují skupinu drag queens ve slovenské Banské Bystrici. Ve stejnou dobu naši hosté z Erasmu Rain Avarmaa a Bence Madas vytvořili mírné environmentální halucinace a zkoumají jak expoziční, tak optické iluze. Zatímco Jamie Hrabcu pomocí leptání měděných matric uvažuje o transgender otázkách, Yehor Simakov si hraje s časem a ptá se, jaká je budoucnost v okamžiku minulosti. Mezitím studentka magisterského studia Lucia Bergamaschi cestuje v dírách potrubí a další student Igor Chogol sbírá na Instagramu obrázky zachycující absurdní situace válkou zničených ukrajinských regionů. A na konec náhlé výbuchy energie a pocit neklidu od Sary Hold.

Ivars Gravlejs