TZ: Subject 48 v Galerii Dukla

Alice Morey, Zu Kalinowska, Lady Gaba a Gustav Kleinschmidt (Zwek) / Subject 48 / Galerie Dukla / Ostrava / 1. 3. -  15. 5. 2023

Sezónu v Galerii Dukla zahájí mezinárodní výstava Subject 48. Společné dílo představí čtyři umělci z berlínské undergroundové umělecké scény. Návštěvníkům nabídnou instalaci působící jako laboratoř, která promění průchod pasáží v možnost zkoumat a objevovat detaily umělecké instalace. Zahájení výstavy se uskuteční v úterý 28. února 2023 v 18 hodin.

První letošní výstavou v ostravské Galerii Dukla je Subject 48, kolektivní výstava Alice Morey, Zu Kalinowske, Lady Gaby a Gustava Kleinschmidta (Zwek), umělců původem z Velké Británie, Polska, Velké Británie a Německa. Výkladní skříně galerie umístěné v pasáži bývalého kina kolektiv umělců scénograficky promění v laboratoř vzpomínek. Návštěvníci se tak vnoří do nového a neznámého prostředí, v němž mohou zkoumat jeho náležitosti a objevovat souvislosti mezi jednotlivými uměleckými objekty.

Vizuální podobu a atmosféru výstavy nejlépe vystihuje slovní spojení Muzeum nechtěných věcí,“ popisuje instalaci kurátor Hynek Chmelař. Může jít o sentimentální soubor předmětů, které už dosloužily svému účelu a skrze umělecký zásah je jim vložen nový význam, nebo jako sarkastický úšklebek nad současnou uměleckou praxí, pozicí umělců ve společnosti a jejich potřebou vytvářet artefakty,“ dodává.

Vystavující umělce propojuje fascinace slučování kontrastů, splynutí ošklivého a krásného. Obdivují předměty z ušlechtilých materiálů a na stejnou úroveň staví obyčejné věci z odpadových materiálů i organické, až hnilobně působící, artefakty. I proto ústřední část site-specific výstavy tvoří velkorysé instalace s rozbořeným prostředím, ve kterém umělci prezentují křehké i surové objekty, koláže, kresby, malby a kinetické objekty z keramiky.

Během zahájení výstavy proběhne performance Lady Gaby, která ve svém vystoupení zareaguje na prezentovaná díla, symbolicky tak propojí umělecké prvky a přístupy dohromady. Vernisáž hudebně doprovodí experimentálním setem DJ leafur [HAZE]. Výstava potrvá do 15. května 2023.