TZ: Pátý ročník Sympozia ilustrace v broumovském klášteře

Pátý ročník Sympozia ilustrace v broumovském klášteře

Broumov – Pět českých ilustrátorů a jeden zahraniční host se představí na pátém ročníku Sympozia ilustrace. To bude zahájeno v sobotu 18. března ve Vzdělávacím a kulturním centru Broumov a nabídne i bohatý doprovodný program pro veřejnost.

Již popáté se Galerie Dům v zahradě broumovského kláštera promění ve sdílený umělecký ateliér a na dva týdny se stane útočištěm šestice ilustrátorů. O jaké akci je řeč? Přece o Sympoziu ilustrace, které už je v Broumově jako doma.

Letošní sympozium proběhne od 18. března do 2. dubna 2023. Ilustrátoři tak dostanou prostor nejen k dvoutýdenní koncentrované práci na vlastních autorských projektech, ale také k výměně profesního know-how, setkání s ostatními ilustrátory z oboru a vzájemnému obohacení. Účastníci se také seznámí s místní historií, kulturou i krajinou. Veškeré dojmy pak otisknou do realizace děl, která budou k vidění v rámci veřejného prostoru města Broumova od soboty 1. dubna, kdy proběhne vernisáž výstavy s komentovanou prohlídkou.

Mezi účastníky letošního sympozia patří: Aneta Františka Holasová, která se věnuje zejména technice akvarelu a „populárně naučné ilustraci“, ve které se hravou formou snaží přiblížit dětem tajemství přírody, Viktor Svoboda, ilustrátor, animátor a v poslední době především storyboardista, který ilustruje dětské knihy a připravuje storyboardy pro celovečerní filmy, Barbora Müllerová, ilustrátorka, pedagožka a grafická designérka, která se kromě lektorské činnosti také věnuje kurátorství festivalu LUSTR, Vojtěch Velický, zkušený profesionál na poli novinové a editoriální ilustrace, Bessa alias Barbora Kmecová, zástupkyně čerstvé digitální ilustrace „evropského“ stylu, která tvoří pro klienty po celém světě. Zahraničním hostem bude letos rumunská ilustrátorka Maria Surducan, která pracuje s mýty a pověstmi východní Evropy a prezentuje svou tvorbu na zahraničních komiksových festivalech.

Pro veřejnost bude jako vždy připraven bohatý doprovodný program – promítání nejnovějších animovaných filmů, besedy, rozhovory, dílny pro děti. „Letošní víkend doprovodných programů se bude konat od 24. do 26. března. Veřejnost se opět může těšit na bohatý doprovodný program. Kromě již tradičních rozhovorů s ilustrátory proběhne také živá beseda o rumunské ilustraci, živá beseda s účastníky, promítání animovaných filmů a dva workshopy pro veřejnost. První s Barborou Müllerovou s přírodninami pod lupou a druhý s akvarelovou královou Anetou Františkou Holasovou,“ uvádí za organizační tým sympozia Žaneta Vávrová.

Účastníci sympozia představí své realizace během výstavy, která bude zahájena 1. dubna a bude ke zhlédnutí do 30. dubna.

Sympozium pořádá neziskový spolek LUSTR festival ilustrace a Czech Illustrators ve spolupráci se Vzdělávacím a kulturním centrem Broumov. Více informací najdete na www.sympoziumilustrace.cz. O hlavní vizuální motiv se tentokrát postarala účastnice loňského ročníku Alžběta Göbelová-Zatloukalová.