Otevřený dopis starostovi a radě města Blanska ve věci odvolání šéfa kulturního střediska

Zveřejňujeme otevřený dopis starostovi a radě města Blanska, který sepsala bývalá kurátorka Galerie města Blanska Jana Písaříková. Dopis reaguje na nedávné odvolání šéfa kulturního střediska, jehož nástupcem má být promotér spjatý s ODS. K otevřenému podpisu je možné připojit svůj podpis ZDE.  

Kulturní středisko města Blanska

Vážený pane starosto, vážení radní města Blanska,

jsme hluboce znepokojeni, jakým způsobem byl z funkce ředitele Kulturního střediska města Blanska (KSMB) odvolán pan Vít Šujan. Dostal od vás důvěru na základě výběrového řízení a koncepce, již jste sami schválili a – jak víme z veřejného vyjádření pana Šujana – až do okamžiku odvolání nijak zásadně nerozporovali.

Odvolání ředitele fakticky znamená ztrátu kontinuity a bohužel další restart této instituce. Pan Vít Šujan ve své funkci působil pouhé dva roky a tři měsíce, přičemž větší část této doby byla kultura kvůli koronavirové pandemii ve stavu nouzového fungování. Vedení KSMB tak ani nemělo šanci naplno zrealizovat to, co si ve své koncepci s příchodem Víta Šujana stanovilo.

Atmosféru nejistoty navíc posiluje veřejná spekulace, že celé odvolání bylo politicky účelovým krokem. Tato domněnka opakovaně zazněla i článcích, které byly na toto téma zveřejněny v Blanenském deníku. Vážený pane starosto, mohl byste se Vy osobně vyjádřit k domněnce, že hodláte bez výběrového řízení pověřit vedením KSMB dočasně na dobu 12 měsíců hudebního promotéra a podnikatele Tomáše Mokrého, s jehož agenturou Team Agency jste mimochodem spolupracoval v rámci své volební kampaně?

Vážený pane starosto, opravdu nám není lhostejný stav veřejného a kulturního života v našem městě. Věříme, že kultura má nárok rozvíjet se nezávisle na tom, jaká politická strana je zrovna u moci. I vzhledem k výše uvedeným obavám na vás chceme apelovat, aby město co nejdříve iniciovalo řádné výběrové řízení na post ředitele KSMB a neuchylovalo se k provizorním řešením. Současně si dovolujeme upozornit na to, že vzhledem k nešťastnému způsobu, jakým byl pan Vít Šujan odvolán, by bylo vhodné do komise výběrového řízení přizvat i nezávislé odborníky a konzultovat s nimi kritéria výběrového řízení.

S pozdravem,

Mgr. Jana Písaříková, Ph.D.