TZ: Pavel Hayek ve Výstavní síni Divadla Karla Pippicha v Chrudimi

Pavel Hayek / Příroda / Výstavní síň Divadla Karla Pippicha v Chrudimi / 26. 1. – 26. 3. 2023

Pro končící zimní sezónu, kdy se krajina i lidé pomalu probouzejí do jara, si Výstavní síň Chrudim v Pippichově divadle připravila výstavu brněnského umělce Pavla Hayeka. Co si lze pod názvem Příroda představit? Rozměrné, maximálně kontrastní černobílé obrazy vytvořené akrylem. Ale také nádherné přírodní kompozice stvolů trávy, květů zlatého deště, bobulek rybízu, listů ze zahradních keřů, pojednané metodou sprejování známou spíše ze street artu. Je to spíše stín přírodních motivů, banánů, křenů, větviček, kaštanového listí, než jejich zobrazení. Autor se dívá na své motivy esteticky, ale zároveň s porozuměním pro tvůrčí moudrost přírody.

Vloni jsme se mohli setkat s expresivní malbou Ondřeje Petrlíka a příběhovým realismem Jana Šafránka. První letošní zahajovaná výstava představuje umělce konceptuálního, škatulka malíř na něj až tak jednoznačně nesedí. Loni jsme se ptali, jaké je poslání malby ve světě neskutečně mocných nových technologií? A dnes už můžeme říci, že malba není v pozici dinosaurů, na rozdíl od nich se vyvíjí i díky novým technologiím, jako jsou fotogramy, fotografie, plotry nebo spreje. Obraz je přirozenou součástí našich životů, může významně přispět k naší osobní pohodě, vyrovnanosti a klidu nebo energii, podle toho, co zrovna potřebujeme. V případě precizních obrazů Pavla Hayeka ovlivněných strohostí minimalismu, ale i akumulací nového realismu je to bezpochyby klid a řád. Což je nepochybně to, co mnohým z nás v současném světě chybí.

Vystaveny budou monumentální diptychy i samostatné obrazy s motivy zapletených kořenů, naakumulovaných banánů a magických průhledů skrz koruny stromů do nebe. K vidění bude i zcela nový, dosud nevystavovaný způsob autorovy práce, použití akrylového spreje a živých přírodnin. Touto metodou vznikají zatím drobnější obrazy s mezitóny. Příroda je vším, co nás obklopuje, nemá střed, ani hranice, je naší největší inspirací.

Konceptuální umělec Pavel Hayek se narodil 10. 3. 1959 v Brně. Je členem Klubu konkretistů. Samostatně vystavuje od roku 1983. Jeho práci jsme mohli vidět v mnoha ikonických galeriích, v pražské Špálovce, v Domu umění města Brna, v mikulovské Galerii Závodný, nebo loni v Broft Gallery v nizozemském Leerdamu. Ve čtvrtek 2. 2. 2023 bude v Pražákově paláci Moravské galerie křít svou novou překrásnou monografii se čtyřmi variantami obálek.