Na AVU proběhne konference Beyond the Gaming Principle: On Crisis

Konference Beyond the Gaming Principle: On Crisis na pražské AVU představí videohry jako cestu z politické i klimatické krize

Akademie výtvarných umění a teoreticko-herní kolektiv Frag vás zvou na druhý ročník konference Beyond the Gaming Principle, která propojuje světy umění, videoher a současné teorie. Letos se věnujeme všem aspektům politické, ekologické a společenské krize a jejím souvislostem a odrazem ve světě her.

V prostorách Akademie výtvarných umění 26. a 27. ledna přivítáme tři zahraniční hosty.

Hlavní příspěvek přednese britský teoretik Alfie Bown, autor knih Playstation Dreamworld a Dream Lovers, který se ve své přednášce ptá: Umí dnes levice hrát? Výzkumnice videoherní kultury Laura od de Beke se bude věnovat antropocénu a environmentální perspektivě ve hrách. A rakouská skupina Total Refusal představí svoji uměleckou tvorbu, v níž se věnuje podrývání válečnických stereotypů současných her.

Zahraniční hosty a hostky doplní čeští účinkující: Vít Bohal, Kateřina Kovandová, Frag kolektiv a No Fun kolektiv, kteří se ve svých příspěvcích dotknou vztahu hráče a jeho avatara, queer aspektů hraní nebo ekologickém terorismu ve Final Fantasy 7.

Konference si klade za cíl nejen pokračovat v popisování současných problémů (pandemie covid-19, ruská invaze na Ukrajinu, krize ekonomiky), ale taky najít pro naše sdílené pocity politický obsah. Nejen doomscrollovat, ale přijít na to, jak krizi se vší vážností i důvtipem obehrát.

Hlavní program začíná ve čtvrtek 26. ledna ve 12:00 v aule Akademie výtvarných umění. Proběhne v anglickém jazyce.

Konferenci doplní druhý den doprovodný program v podobě otevřeného turnaje v League of Legends, kurátorovaného výběru nezávislých umělecko-kritických her nebo společného čtení související literatury.

Facebookový event: https://www.facebook.com/events/1357417681762568

Oficiální web: https://beyondthegaming.avu.cz/