TZ: Karolína Kolbová v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě

Karolína Kolbová / Crunchy invasive world / kurátoři: Libor Novotný, Anna Treterová / Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě / 27. 1. – 19. 3. 2023

Karolína Kolbová (1998) pochází z Třebíče. Na Vysočině studovala uměleckoprůmyslovou školu Jihlava – Helenín a letos ukončí své studium diplomovou prací na Fakultě umění Ostravské univerzity na ateliéru Malba II, pod vedením Františka Kowolowského.

Karolína Kolbová je malířka, kterou lze typově charakterizovat jako autorku přirozeně prozrazující feminitu v námětech i přístupu, a generačně ji lze popsat jako příslušnici další vlny rozvíjející ženské umění, která již neřeší věci razantně, úderně a konfrontačně (tedy v podstatě maskulinně). Svoji ženskost vnímá jako přirozenost, ne jako vymezení. To jí umožňuje pracovat s náměty, které jsou viděny ryze ženskou optikou a využívat citlivost, která je odlišná od mužské, zároveň nemusí tolik čelit diktátu genderového očekávání a pracovat jen s ženskými postupy a atributy. Volí si média a techniku, která jsou obecně

k dispozici v pluralitě současného umění.

Libor Novotný

Autorka diváka svým aktuálním projektem zve do fiktivního světa, vesmíru, který začala budovat v průběhu roku 2020. Tato dimenze se od chvíle zrodu každým momentem vyvíjí, násobí se v ní významy a odkazy. Karolína vychází z částí reality, ale pro motivy nachází nové metaforní formy, které znázorňují vnitřní vlastnosti daných tělesných prvků, jejich „náladu“ a rytmy. Tato živočišnost malby se pak promítá i do betonových objektů zvaných RUINS.

Tvorba Karolíny Kolbové, přestože se zprvu tváří být klasickou (malířskou a sochařskou),

je ovlivňována i dalšími médii – digitální grafikou, videoartem a také žánrem filmu, například snímkem Synecdoche, New York od Charlieho Kaufmana, ze kterého Karolína přejala koncepci komplexního světa. Inspirací jí jsou také blockbusterové snímky typu Duna či Mad Max. A stejně jako v těchto příkladech i svět autorčiných děl se nyní dostává do své postapokalyptické epochy.

Anna Treterová