TZ: Monika Fryčová v Domě umění města Brna

Monika Fryčová / ART & BUSINESS / kurátorka: Anita Topínka / G99, Dům pánů z Kunštátu / 7. 12. 2022 – 12. 2. 2023

Multimediální umělkyně Monika Fryčová v posledních dvou desetiletích vystavovala po celém světě jak své samostatné projekty, tak projekty vzniklé ve spolupráci s jinými umělci, hudebníky a institucemi. Její nejnovější výstavní projekt ART & BUSINESS vznikl speciálně na míru prostorám galerie G99 v Domě pánů z Kunštátu a bude k vidění od 7. prosince 2022 do 12. února 2023. Vernisáž proběhne v úterý 6. prosince od 18 hodin, její součástí bude performance islandského šéfkuchaře Gardara Rúnara, Moniky Fryčové a ǝұǝ øռ ?أᴦǝ.

Výstava bude mít formu site specific instalace a autorka skrze ní představí své dva dlouhodobé projekty – nekončící performance Kiosk108 a Pure Mobile vs. Dolce Vita. Ústředním tématem obou projektů je vyjádření umělecké autonomie, ať už v podobě road-tripu napříč Evropou na skútru nebo ve formě přestavby kapitánské kabiny rybářské lodi na hippie plážový bar na Islandu. Jak ale autorka zdůrazňuje, „Art“ má svého neodmyslitelného antagonistického souputníka, kterým je „Business“ – to znamená, že oba zmíněné projekty byly ovlivňovány a formovány byrokratickými překážkami. Na výstavě tak budou k vidění videa, která oslavují hédonistické Já volnou, svobodnou jízdou na party s drinky zdarma, která je doprovázena ochotnou podporou a vzájemnou spoluprací četných hostitelů a dobrovolníků. Všudypřítomnou byrokracii, vytvářející překážky na cestě za alespoň částečnou ekonomickou samostatností, na výstavě zastupují autentické dokumenty od místních samospráv, celních řízení, záštity vládních orgánů a další oficiální korespondence.

Monika Fryčová (*1983) pochází z Prostějova. Je členkou Sdružení islandských výtvarných umělců SÍM a majitelkou společnosti NO PANIC EHF. Od roku 2006 sídlí na Islandu a jihozápadě Portugalska.