TZ: Paralelní výstava v Kobce 17

25. 10. 2022Artalk Infoservis

Paralelní výstava / Festival Parallels / Kobka 17  / Galerie hlavního města Prahy / Praha / 18.10. – 20. 11. 2022

Před necelými třemi týdny vyrazil na cestu první zážitkový vlak, který vypravila Galerie hlavního města Prahy do Bratislavy, odkud pokračoval do Vídně a zpět do Prahy. Milovníci umění ve veřejném prostoru tak za sebou mají první část poznávacího turné, jehož součástí byly dočasné umělecké intervence českých umělců, komentované prohlídky a diskuse a také výstava Z galerie ven!, která cestuje ve speciálním kontejneru vlakem. Praha se teď může těšit na festivalové ozvěny.

Festival Parallels probíhá v pěti evropských městech, a propojuje tak symbolicky Prahu s Bratislavou, Vídní, Berlínem, Bruselem a Lodží. Mezi umělci, kteří v rámci festivalu reagují na jednotlivá města, jsou Petra Hudcová, Richard Loskot, Dagmar Šubrtová, Tomáš Moravec a Karim Tarakji. V Praze uvidíte realizace prvních tří. Petra Hudcová pro Bratislavu připravila se slovenskými performery živou intervenci, kterou bude o víkendu 19.–20. 11. reprízovat v okolí smíchovské Kobky 17. Richard Loskot představí site-specific pro Vídeň a Dagmar Šubrtová pro Berlín. Tam mohou zájemci ještě vyrazit s námi zážitkovým vlakem 19. 10. a zúčastnit se berlínského festivalového programu, společně budeme zkoumat vrstvy městské krajiny, fenomén nové divočiny a zejména zvuk. Zpět do Prahy se budeme vracet v neděli 23. 10.

Dominantou smíchovského nábřeží se stane umělecká instalace Povoz Vladimíra Turnera, která se poprvé představila na festivalu m3/Umění v prostoru letos v létě na Nádraží Veleslavín. Ta je tak symbolickou spojkou pražského i evropského festivalu. Během výstavy budou jednotlivá festivalová zastavení postupně zaplňována fotografiemi z již proběhlých vlakových jízd, uměleckých intervencí a doprovodných akcí.

Součástí Paralelní výstavy bude promítání filmu Jana Strejcovského Z galerie ven! Jak napovídá název, jedná se o doprovodný program stejnojmenné výstavy, kterou připravila Galerie Jaroslava Fragnera a Festival Landscape a jejíž mobilní verze cestuje vlakem do festivalových destinací. Film mapuje vývoj umění ve veřejném prostoru v České republice po roce 1989. Další projekce dokumentární série Umění na periferii přiblíží projekty programu Umění pro město.

Festival Parallels je realizován Galerií hlavního města Prahy s podporou Hlavního města Prahy, je součástí oficiálního programu HMP v rámci předsednictví ČR v radě EU v roce 2022 a koná se pod záštitou Ministra pro evropské záležitosti doc. PhDr. Mikuláše Beka, Ph. D.