TZ: Festival audiovizuální tvorby a vzdělávání v Hradci Králové

25. 10. 2022Artalk Infoservis

Ve dnech 11.-12. listopadu proběhne v královéhradeckém kině Bio Central a Centru uměleckých aktivit 13. ročník filmového festivalu. V průběhu dvou dnů se představí trendy v oblasti filmové výchovy, na velkém plátně se promítne více jak 30 filmů a k dispozici budou animační a praktické filmařské dílny. Festival má poskytnout především živou platformu pro setkání a další rozvoj začínajících i zkušených filmařů.

Páteční dopoledne se zaměří především na školy, žáky, studenty a jejich pedagogy. Ve velkém sále kina Bio Central proběhne vyhlášení letošních vítězů studentské filmové soutěže STUDOKO – škola očima dětí.

O bohatý interaktivní program se postará např. Sladovna Písek a jejich Animárium. S nimi se budou moci návštěvníci ponořit do nekonečného světa animace a objeví její nedozírné možnosti. Digitální animátorskou dílnu s názvem Animace, já tě miluji! si připravila i Střední škola a vyšší odborná škola aplikované kybernetiky z Hradce Králové. K vyzkoušení bude také práce zpravodajského redaktora a kameramana, pod vedením ostříleného redaktora Oldřicha Bíly a kameramana Ondřeje Martince. Prohlédnout a vyzkoušet si budou moct návštěvníci festivalu i kamerovou techniku – kamerový jeřáb, steadicam a ronin. To vše v praxi ukáže profesionální filmový kameraman akčních scén, steadicam-operátor Jaromír Kalina.

Možnosti a trendy ve filmové výchově nám představí evropský vzdělávací program CiNed. V ukázkové hodině filmové výchovy pro pedagogy i studenty nás lektoři provedou prvními filmy bratří Lumiérů a pak se ze studentů stanou dabéři, aktéři i tvůrci. V interakci s filmy a lektory si studenti vyzkouší živý dabing i stop trik přímo na velkém plátně na pozadí filmů bratří Lumiérů. Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu odprezentuje aktuální projekt Posílení oboru a chystanou učebnici Filmouka.

Doprovodný program poběží od 8 do 16 hodin a je otevřený nejen studentům a pedagogům, ale všem, kdo si rádi hrají a mají rádi audiovizuální umění.

Odpoledne již bude otevřené široké veřejnosti. Ponese se totiž ve znamení projekce nekomerčních převážně hraných filmů z celé ČR. Do programu bylo zařazeno 38 filmů o celkové stopáži 9 hodin. V porotě letos usedne profesionální kameraman a steadicam operátor Jaromír Kalina, režisérka a scenáristka Zuzana Dubová a režisér a fotograf Radek Habada. Večer bude patřit diskuzím a setkáním s porotci, lektory a tvůrci.

Sobotní program je určen především odborné veřejnosti a samotným tvůrcům. Ve filmovém studiu a dalších prostorách Centra uměleckých aktivit proběhnou filmové workshopy. Své dovednosti v audiovizuálním oboru budete moct prohloubit na scenáristickém kurzu, nebo si vyzkoušíte práci s kamerou a světly v ateliéru. Na workshopy se může přihlásit kdokoliv i mimo Cinema open přes naše webové stránky.

Podrobné informace o festivalu, workshopech, porotcích i filmech najdete na našem webu www.cuahk.cz/obory/film/cinema-open/ nebo FB stránce Cinema open.

Cinema Open představuje dvoudenní setkávací a vzdělávací platformu pro tvůrce audiovizuálních děl, pro širokou veřejnost, pro studenty i pro pedagogy a instituce, organizace a spolky, které se věnují audiovizuální výchově a vzdělávání.

Cinema Open 2022 jsou součástí projektu Zbliżamy kulturalnie///Sbližujeme se kulturně – CZ.11.4.120/0.0/0.0/16_008/0003169, který je spolufinancován z prostředků EFRR prostřednictvím Euroregionu Glacensis.