TS: Magid (oni/ony) v Galérii Šopa

14. 10. 2022Artalk Infoservis

Magid (oni/ony) /  رقم الهوية / Identity number / kurátorská spolupráca: Tím KAIR, Husam Abusalem / Šopa Gallery, Košice / 13. 10.— 15. 10. 2022

Kurátorská spolupráca: Tím KAIR, Husam Abusalem

Otvorenie výstavy: 12. 10. 2022 / 18.00

Trvanie výstavy: 13. 10.— 15. 10. 2022

Miesto: Šopa Gallery, Hlavná 40, Košice

Otváracie hodiny: STR - PIA / 15.00 - 18.00, SO / 13.00 - 18.00

Identifikačné číslo (identity number) je multidisciplinárne dielo skúmajúce zraniteľný, problematický a tabuizovaný život queer palestínčanov žijúcich pod izraelskou okupáciou, a ich ľudské práva. Jadrom tohto umeleckého projektu je spochybňovanie otázky identity a škatuľkovania - Kto nás definuje? Kto určuje našu identitu? Existuje bezpečné miesto pre ľudí s rovnakou identitou akú mám ja? Kto definuje moju identitu? Umelecké diela rozprávajú príbeh postáv s kontroverznými hodnotami, skúmajúce svoju identitu. Záverečný výstup z rezidencie Magid je hlasom queer Palestíny vyjadrujúci patriotizmus voči útlaku, ktorý sa pokúša poprieť dedičstvo palestínčanov, ich lásku ku krajine a kolektívnej existencie.

Magid (oni/ony) sú vizuálnymi umelcami, ktorí vo svojej tvorbe pracujú s tabuizovanými a kultúrne citlivými otázkami, ako sú duševné choroby, sexuálne útoky, rodinná česť a queerness. Svoju prax rozvíjajú prostredníctvom umeleckého výskumu, ľudských skúseností a osobných interakcií, ktoré sa potom pokúšajú pretaviť do aktivizmu a spochybniť tým sociálne štruktúry. V aktuálnom projekte im spojenie performance a módy s tradičnými formami vizuálneho umenia umožňuje lepšie vyjadriť emócie ukryté za kultúrnymi oslavami, komunitným bojom a strateným dedičstvom.

Umelecký projekt Magid podporila medzinárodná nezisková asociácia Mophradat.

Rezidenčný program z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Fond na podporu umenia je hlavným partnerom tohto projektu.

Projekt ďalej podporilo aj Mesto Košice.