do 11. 1. 2023 / Brno vyhlašuje soutěž na návrh sochy Marie Restituty Kafkové

 do 11. 1. 2023 / Statutární město Brno oznamuje zahájení architektonicko-výtvarné otevřené jednofázové projektové soutěže o návrh „Socha Marie Restituty Kafkové v Brně“ 

Datum zpřístupnění soutěžních podmínek: (dnem uveřejnění v Úředním věstníku veřejných zakázek) 

Termín pro podání soutěžních návrhů: ČÁST 1 do 11. 01. 2023 do 12 hod. 

ČÁST 2 do 11. 01. 2023 do 24 hod. 

Zveřejnění soutěžních podmínek: 

Profil zadavatele: https://ezak.brno.cz/ 

Úřední deska Magistrátu města Brna: http:/edeska.brno.cz/eDeska/ 

Soutěžní podklady: 

Soutěžní podklady jsou umístěny na profilu zadavatele: https://ezak.brno.cz/, a dále na úřední desce Magistrátu města Brna: http:/edeska.brno.cz/eDeska/ do 11. 01. 2023 včetně. 

Upozornění: Jedná se o soutěž anonymní, veškerá podání a komunikace (není-li uvedeno v soutěžních podmínkách jinak), probíhá prostřednictvím elektronického nástroje zadavatele na internetové adrese: https://ezak.brno.cz/. 

KONTEXT: 

Rada města Brna souhlasila na své schůzi R8/027 konané dne 22. 5. 2019 se zařazením Marie Restituty Kafkové do seznamu osobností, navržených k výtvarnému ztvárnění v rámci projektu Sochy pro Brno.  Marie Restituta Kafková SFCC, narozena dne 1. května 1894 v Husovicích jako Helena Kafková, byla rakouská řeholnice a mučednice moravského původu, oběť nacistického teroru. V roce 1896 se její rodina odstěhovala do Vídně, kde Helena posléze vstoupila do kongregace Sester františkánek křesťanské lásky (Sorores Franciscanae a Caritate Christiana) a přijala jméno Marie Restituta.  Pracovala jako zdravotní sestra v nemocnici v Mödlingu a poté jako vrchní sestra a asistentka doktora Stöhra v nemocnici ve Vídni. Po připojení Rakouska k nacistickému Německu se Marie Restituta dostala několikrát do střetu s nacistickými orgány. Na základě udání byla zatčena přímo na operačním sále. Dne 18. února 1942 byla odsouzena k smrti za velezradu a dne

30. března 1943 popravena. Doplňující informace lze případně nalézt v knize Vhod či nevhod - Životní oběť sestry Marie Restituty (autor: SAGARDOY Antonio OCD, rok vydání 2008, k dostání u pana faráře v Římskokatolické farnosti Brno-Lesná). V roce 1998 byla papežem Janem Pavlem II. prohlášena za blahoslavenou a od roku 1999 nese husovický park mezi ulicemi Provazníkova, Hálkova, Elgartova a Rotalova její jméno. Logicky bylo rozhodnuto situovat sochařské dílo věnované této statečné ženě právě do prostoru tohoto parku. Park, o rozloze přes jeden hektar, který je ve správě MČ Brno-sever, leží na území bývalého hřbitova. Po ukončení funkce hřbitova a exhumaci zemřelých, byl vypracován projekt přeměny tohoto území na veřejně přístupný park. S jeho realizací se začalo v roce 1993. Z původního hřbitova zůstal zachován Památník padlým z 1. světové války v podobě oblého kamenného bloku se jmény, který byl doplněn kamennou deskou na památku obětem 2. světové války. Vzhledem k tomu, že obě části památníku spolu nekorespondovaly, bylo v rámci současného projektu revitalizace parku dosud navrženo architektkami nahradit oba nesourodé prvky jedním společným památníkem ve formě bloku z kvalitního betonu a v jeho blízkosti situovat sochu, věnovanou Marii Restitutě. Cílem revitalizace je vytvořit z parku moderní otevřené pobytové místo umožňující řadu aktivit, jehož součástí bude i společenský prostor pro pořádání kulturních a pietních akcí.

V rámci úpravy okolí zamýšlené sochy Marie Restituty mohou účastníci vedle návrhu sochy předložit zadavateli též řešení úpravy Památníku padlým z 1. a 2 světové války (pietní místo viz popis výše). Účelem je oba nesourodé prvky Památníku nahradit jedním společným památníkem - pietním místem ve vhodném kompozičním začlenění s navrhovanou sochou Marie Restituty. Projektové podklady k výše uvedenému - viz část 6 soutěžních podmínek (soutěžní podklady).

Jedná se o nepovinnou část soutěžních podmínek (nebude hodnoceno). Navrhované řešení má sloužit k vytvoření představy o optimální úpravě okolí navrhované sochy.

Předmět a účel soutěže

Předmětem soutěže je zpracování autorského výtvarného návrhu (dále jen „návrh“) na realizaci sochařského díla věnovaného Marii Restitutě Kafkové - které bude umístěno v Parku Marie Restituty v Brně-Husovicích v blízkosti pietního místa – pomníku k uctění obětí válek z řad občanů Husovic. Socha je chápána jako pocta Marii Restitutě Kafkové, jejíž život a osobní postoje - hluboká víra, odvaha, smysl pro spravedlnost, svobodu a humanitu - jsou příkladné.