TS: Kristína Kandriková v Galérii Jula Bindera

Kristína Kandriková: Choď za oči / Kurátor: Jan Gerych / Galéria Jula Bindera, Banská Štiavnica / 10. 9. 2022 – 16. 10. 2022

Kristína Kandriková – Choď za oči

Trvanie výstavy: 10/9/2022 – 16/10/2022

Kurátor: Jan Gerych

Vernisáž: 10.9.2022 o 17.30

Galéria Jula Bindera, Nám. Sv. Trojice 21, Banská Štiavnica

Otvorené: streda-nedeľa: 12.00-17.00, sobota: 12.00-18.00

Jádro výstavy Choď za oči tvoří malby - objekty, které se prostřednictvím světelnosti, moderních nemalířských materiálů, nebo barvy nečekaně, někdy nepatrně proměňují. Nevyskočí to na diváka okamžitě, aby proměny zachytil, musí vnímat. Kontrapunkt k pracně tvořeným obrazům představuje upravený readymade z ateliéru. Zpravidla vzniká skoro samovolně, mimoděk, je fyzickým svědkem autorčiny práce a taky zhmotněním její tvůrčí filozofie. Když vynaloží patřičnou energii a um, dosáhne stavu, kdy se to začne dít už vlastně samo. V poslední době si Kandriková zvykla doprovázet svá experimentální díla  ještě příběhovými obrazy, které popisují její tvorbu.

Kristína není z těch, kdo chrlí jedno plátno za druhým. Její výstupy jsou skromné, ale jsou výsledkem hlubokých experimentů, které plátno často ani nepotřebují. Při svých pokusech zredukovala obraz na samotnou malbu, překonávala strach ze tmy, vynalézala nové tajné techniky, odrážela světlo, vyzařovala barvu, prosvěcovala pigment, zlézala kopec za soumraku, vyvolávala si psychický stav absolutní inspirace a instalovala obrazy, aby diváka povznesly na holou přítomnost. Události posledního roku ji dovedly k dalšímu novému, zčásti terapeutickému, způsobu práce, kdy mechanicky repetetivně lepila proužky reflexní pásky na netkanou textilii. Velikost obrazů se odvíjí od toho, kolik zvládla nalepit.   

Vnímání umění, jeho přesahy a účinek na diváka jsou snad ty nejzákladnější otázky oboru. Kristína Kandriková se do dané problematiky pohroužila natolik, až dospěla, tak jako vícekrát v minulosti, k hraničnímu bodu, který v této dimenzi představuje vyšší vědomí (higher consciousness). Usiluje o něj při práci a snaží se jej zprostředkovat svými obrazy dalším. Dokáže divák vnímat, co autorka obrazy vysílá? Dokáže se zpřítomnit, naladit, být vědomý?  

„Všetko, každá chvíľa, moment, je prchavý okamih a idú jeden za druhým a nevieme ich zachytiť. A v tom je tá krása, ale zároveň aj bolesť. Že tie chvíle, o ktorých sme si mysleli, že budú večné, tak vôbec.“ 

Jan Gerych, kurátor

Kristína Kandriková (*1992) absolvovala štúdium maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v Ateliéri mal+by Klaudie Kosziby (2011-2017). Počas štúdia absolvovala zahraničnú stáž na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Ako maliarka skúma formálnu podstatu maľby a maliarskeho priestoru. Jej maľby existujú v priamom vzťahu so svetlom: reagujú na svetelné podmienky priestoru, môžu v ňom zažiariť alebo zostať nenápadné, tiché a pokojné. Zaujímajú ju možnosti maľby po technickej a fyzikálnej stránke, ale takisto experimenty samotného procesu tvorby. Vystavuje najmä v Českej republike a na Slovensku (Nová Synagóga, Žilina, Galerie XY Olomouc, DEPO2015, Plzeň, Galéria Medium,  Bratislava, Nástupište 1-12 Topoľčany).