TZ: MeetFactory bude mít od ledna nový galerijní tým

Od ledna 2023 se v MeetFactory představí nový galerijní tým: na pozici kurátora galerií MeetFactory nastupuje Ján Gajdušek, produkci bude zajišťovat Petra Widžová. Po skoro pěti letech tak vystřídají tým kurátorek Evy B. Riebové a Terezy Jindrové, a produkčního Jana Vítka.

Ján Gajdušek (*1987) je absolventem studia mezinárodních vztahů na University of New York in Prague a v současnosti dokončuje magisterský obor Teorie a dějiny moderního a současného umění na UMPRUM v Praze. V rámci své práce se angažuje ve výstavních projektech mapujících progresivní současné umění a paralelně také vývoj českého ateliérového skla mezi lety 1945 a 1989. Od roku 2015 působí jako kurátor soukromé sbírky umění Havrlant Art Collection a od roku 2019 až do současnosti kurátorsky vedl pražskou galerii Holešovická Šachta. Zde kurátorsky připravil např. samostatné výstavy Bory Akinciturka, Timura Aloeva, Hany Garové, Gabriely Těthalové či Davida Střelečka. Společně s Terezou Havlovicovou v Holešovické Šachtě vedli cyklus výstav zaměřený na umělecké dvojice, v rámci něhož představili např. Františka Hanouska a Jakuba Hájka, Veroniku Čechmánkovou a Nelu Britaňákovou, Terezu a Romana Štětinovi či Bianku Chladek a Adriana Altmana. Dále Gajdušek spolupracoval např. s galeriemi Pragovka, NoD, Nevan Contempo, Muzeem města Brna nebo Východočeským muzeem v Pardubicích.

V příštím roce má Ján Gajdušek v plánu představit čtyři výstavy v Galerii Kostka a stejný počet výstav v Galerii MeetFactory, které si zachovají koncept kombinovaných vernisáží. Nový kurátor plánuje v roce 2023 navázat na spolupráci s autory a autorkami, se kterými pracoval v posledních třech letech v Holešovické Šachtě a galerijní koncepci rozšířit o spolupráci s externími kurátory/kurátorkami a umělci/umělkyněmi z nedalekých uměleckých center – zejména z Berlína a Vídně.

Petra Widžová (*1991) je absolventkou Fakulty humanitních studií UK a oboru Kurátorská studia na Fakultě umění a designu v Ústí nad Labem. Věnuje se kulturnímu managementu, kurátorství a produkci v oblasti současného vizuálního umění. Je spoluzakladatelkou galerie Vitríny Frýdlanská, festivalu Otevřené ateliéry Praha a projektu Artmat.

Tereza Jindrová a Eva B. Riebová budou v MeetFactory působit až do prosince 2022, kdy v Galerii MeetFactory proběhne poslední výstava z jejich tříletého projektu Jiné poznání. V jeho rámci se doposud uskutečnilo osm výstav, pro jejichž soubornou dokumentaci kurátorky vytvořily online platformu; dále již proběhlo mezioborové sympozium Objevování Jiného poznání. Celý projekt uzavřou Jindrová s Riebovou celý projekt vydáním stejnojmenné publikace a uvedením přehledové výstavy v Living Art Museum (Reykjavík), kde se zaměří především na české umělkyně a umělce, kteří se zapojili do cyklu Jiné poznání. S oběma kurátorkami se můžete potkat v rámci zahájení našich dalších dvou výstav – Ich/ Du & Aleksandra Vajd, Hynek Alt, Anetta Mona Chisa, Jen Kratochvil, Adéla Svobodová (Galerie MeetFactory, dramaturgie: Eva B. Riebová) a Anežka Hošková, Lucie Svoboda Mičíková, Pavel Příkaský: A Moment of Stilness (Galerie Kostka, kurátorka: Tereza Jindrová) – které proběhne 27. 9. 2022. Součástí večera budou i otevřené ateliéry rezidenčního patra.