TZ: ROW ROW ROW RAČICE v Národním olympijském centru vodních sportů

Mistrovství světa ve veslování v Račicích, událost, na kterou veslařská obec čekala 29 let. U veslování to ale tentokrát nekončí. Organizátoři se rozhodli propojit s platformou Sport in Art a poprvé v historii tak bude mistrovství světa doprovázet výstava současného umění. Díla inspirovaná veslováním lze vidět v pop-up galerii Sport in Art. Výstava s názvem ROW ROW ROW RAČICE bude otevřena od 18. do 25. září přímo v areálu Národního olympijského centra vodních sportů a představí významné české i světové výtvarníky.

Návštěvníci se mohou těšit na díla více než dvaceti umělců s českým i mezinárodním zastoupením. Prim hraje malba, ale chybět nebudou ani velkorysé sochy, grafiky nebo videoart. Na jednom místě tak bude možné obdivovat díla Aleny Anderlové, Marka Číhala, Romana Franty, Jiřího Hauschky, Lukáše Havrdy, Karla Jerieho, Davida Mazance, Jitky Petrášové, Sarah Emily Porter  (GB), Julia Reichela, Michaela Rittsteina, Frithy Strand (USA), Barbory Šlapetové, Pavla Šmída, Karla Štědrého nebo Susan Wood (USA). Představí se sochaři Milan Cais, Jakub Flejšar nebo Paulina Skavová, grafik Michal Cihlář či vizuální umělkyně Zuzana Bahulová. Všechna díla jsou inspirována veslováním a některá vznikla přímo pro tento sportovní svátek na vodě.

“Sport in Art propojuje umění a sport komplexně a systematicky. Tématická sportovní výstava v tomto rozsahu je světový unikát a skvělou prezentací umění ve sportovním prostředí. V podobných projektech bude Sport in Art pokračovat. Výtvarné umění a sport mají tolik společného - emoce, krása, poznání - že by bylo škoda se nesnažit je ještě více propojit. Výstava ROW ROW ROW je skvělým příkladem, jak se mohou oba světy vzájemně doplňovat a inspirovat,” přibližuje platformu Sport in Art její ředitel a spoluzakladatel, Jan Dvořák.

Kurátorem výstavy není nikdo jiný než Petr Volf, teoretik umění a výtvarný kritik, který se mimo jiné podílel také na předchozí výstavě platformy Sport in Art ke kultovnímu veslařskému závodu Primátorky. K výstavě říká:  „Vnímáme snahu zachytit atmosféru závodů i zklidněné, až meditativní veslování vodním korytem, kde je podstatný kontakt člověka s přírodním živlem. Jsme svědky vášně, odhodlání stejně jako ironického odstupu. Autoři po svém navazují na mistry devatenáctého století, jakými byli Gustave Caillebotte, Alfred Sisley nebo Thomas Eakins.”

Stejně jako v případě výstavy ROW ROW ROW na smíchovské náplavce u příležitosti 109. pražských Primátorek, tak i nyní se prostoru chopila Mariana Hanková, která je nejen architketkou expozice, ale také vášnivou veslařkou.

A není jediná! Fotografka a malířka Susan Wood, která v Račicích představí své akrylové malby, je zároveň trenérkou amerického národního veslařského týmu. „Závodně vesluji od roku 1979. Právě v tomto sportu jsem našla nejen hlubší spojení s umělcem v sobě, ale také nejčistší formu krásy... takovou, která v sobě spojuje čistý adrenalin s neokázalou ladností.”, vyjadřuje se o svých největších vášních Susan.

Pop-up galerie Sport in Art, která vyroste v areálu Národního olympijského centra vodních sportů, bude postavena z osmi designových kontejnerů Koma City Modul. Návštěvníkům se tak nabízí nejen netradiční výstavní prostor, ale také exkluzivní výhled na veslařské souboje, která na světoznámém račickém kanálu budou po celý týden probíhat.

Příznivci sportu i umění si díky výstavě mohou rozšířit své umělecké sbírky, ROW ROW ROW RAČICE totiž bude nakloněná prodeji. Výstava bude otevřena denně od 18. do 25. 9. bezplatně všem návštěvníkům Mistrovství světa, a to v tomto čase: 18.–⁠22. 9. (ne–⁠čt): 11–⁠15 hod, 23.–⁠25. 9. (pá–⁠ne): 10–⁠16 hod. Vernisáž výstavy se přitom uskuteční 23. 9. v 16:30.

Sport in Art je vůbec první platformou, která propojuje světy umění a sportu a shromažďuje to nejzajímavější s důrazem na českou i zahraniční výtvarnou scénu. Veřejné výstavy však nejsou jediným počinem platformy. Díky kurátorsky vedené galerii si na webu sportin.art můžete rozšířit svou sbírku o nová umělecká díla nebo si přečíst rozhovory a články o současném výtvarném umění. Postupně se také rýsuje myšlenka mezinárodní umělecké soutěže.