TZ: Jiří Straka v Karpuchina Gallery

Jiří Straka / Tušový kovboj / Karpuchina Gallery / Praha / 6.9. - 30.10. 2022

Karpuchina Gallery, progresivní galerie současného umění, která sídlí v Rybné 22 v centru Prahy, představí 6. září v 18 hodin na úvodní vernisáži díla českého autora Jiřího Straky. Výstava s názvem Tušový kovboj potrvá do 30. října.

„V létě 2021 v Pekingu mě kromě Jiřího Černického a mé manželky začal k realizaci performance ´tušového kovboje´ přemlouvat dlouholetý známý, kurátor a performer Shu Yang. Tehdy mě tento divoký nápad už nepřipadal tak nepřijatelný jako před třemi lety. V pandemií covidu a mezinárodní politickou krizí poznamenané atmosféře lákal naopak jeho divoký humor a dadaistický říz. Zcela iracionální spojení kovboje, nebo spíše westernového hrdiny, s čínskou tušovou malbou se najednou začalo jevit jako ironické a docela výstižné vyjádření mé vlastní složité a rozporuplné kulturní identity. Zároveň mě napadlo, že forma této bláznivé travestie je schopna vyjádřit mou situaci výstižněji než sentimentální a ukecané analýzy a výklady,“ říká umělec Jiří Straka.

„Silueta muže s kloboukem, který osamoceně cválá prérií. Tento obrázek je tak vzdálen čínské realitě, jako představa evropského malíře, který maluje čínsky. Obojí se ovšem spojuje v tušových kreacích Jiřího Straky, který na velkých papírových formátech inkoustem kouzlí Divoký západ. Český malíř miluje tradiční čínské umění, do něhož vnáší západní témata a vytváří tak pozitivní napětí, které obohacuje obě vzdálené kulturní entity. Ke prospěchu Západu i Východu,“ dodává kurátor Martin Dostál.

Jiří Straka je umělec, který se dlouhodobě a do hloubky zabývá studiem a praxí tradiční čínské malířské techniky, kterou je tušová malba. Studoval ji na Akademii v Pekingu a tvoří v ní převážně v monochromních barvách, často ve velkých formátech. Nevyhýbá se ani „živé malbě" ve formě happeningu, když propojuje západní moderní umění s tradicí čínské malby. Se svou manželkou A Qin žije a tvoří střídavě v Praze a Pekingu. Vystavoval v prestižních galeriích, např. v Pekingu v 798 Art district, v Today Art Museum nebo v Times Art Museum, z tuzemských institucí jmenujme např. Galerii Rudolfinum, Galerii Václava Špály či Museum Kampa. V neposlední řadě participoval na šanghajském Expu.