TZ: Jan Vranovský v Galerii Fotografic

Jan Vranovský / Paralelní svět / Galerie Fotografic / Praha / 18. 8. - 1. 10. 2022

Obsáhlý fotografický projekt Jana Vranovského zkoumá skrytou vrstvu japonského urbánního prostoru a vytváří unikátní obraz jeho jakési rubové strany.

Jakkoliv je Japonsko země známá vynikající a často radikální moderní architekturou, drtivá většina japonské městské krajiny je zaplněna domy bez jakýchkoliv výtvarných či konceptuálních aspirací. Tyto stavby jsou oproštěny o balast ambicí architekta, který se na jejich návrhu ve většině případů vůbec nepodílí. Stejně tak velká část městského prostoru roste a vzniká spíše jako řetězová reakce než realizace předpřipraveného plánu. Tento pragmatický, avšak velice živý a neustále metabolizující prostor je ve svých lokálních centrech navíc velice zahuštěný, a jednotlivé síly, pravidla a procesy se tak stále více vzájemně překrývají, což často vede k nečekaným, bizarním situacím a umožňuje vzniku emergentním, nikým neplánovaným jevům. Tím vším nakonec prostupují japonské tradice a kulturní specifika, jež jsou stále ještě často neuvědomělá a přirozená, a technická specifika z valné části vynucena hrozbou ničivých zemětřesení, vln tsunami, požárů a sesuvů půdy. Výsledkem jsou domy, ulice a města zcela odlišná od těch které známe na západě: na první pohled neuspořádaná, na ten druhý však fascinující, živá, bizarní, komplikovaná a hluboce japonská.

Architekt, fotograf a designér Jan Vranovský (*1986) získal magisterský titul v oboru architektury na Tokijské univerzitě v Japonsku. Po absolutoriu pracoval v několika tokijských architektonických studiích, později založil vlastní multidisciplinární praxi, Studio VVAA. Jeho fotografie byly zejména

v zahraničí mnohokrát vystavovány a publikovány, dvě se pak nedávno staly součástí stálých sbírek japonského Muzea fotografického umění v Kijosato, Jamanaši. Nyní žije a pracuje v Praze.