TZ: Tomáš Žemla v Galerii Petr Novotný

Tomáš Žemla / Přespolní sonáty / Galerie Petr Novotný / Praha / 31.8. – 1.10. 2022

Na první výstavě nové poprázdninové sezóny představuje v Galerii Petr Novotný svou tvorbu slovenský autor mladší generace Tomáš Žemla. Je to jeho první představení v této galerii, v Česku však není umělcem neznámým, a to zejména díky Jan Čejka Gallery.

Tomáš Žemla se narodil roku 1984 v Trnavě. V letech 2003 - 2007 studoval na pedagogické fakultě UKF v Nitře. Nyní žije a pracuje v obci Špačince na Slovensku.

Na této výstavě se Žemla představuje pracemi z posledních let, jako malíř krajin, a to zejména jeho dlouholetého tématu polí. Maluje konkrétní krajinu, kterou však svým specifickým způsobem malby často přivádí až na samou hranici abstrakce. Malíř v hypnotickém rytmu pokrývá celou plochu obrazu nekonečným počtem drobných barevných čárek, které vytvářejí jednotlivé vrstvy, navzájem se překrývající a prolínající a tím do plochy plátna pevně fixuje viděnou krajinu, zároveň ji však od nás oddaluje v mlžném rozostření abstrakce. Kromě těchto maleb jsou k vidění i práce čistě abstraktní, experimentující s vlastnoručně vyráběným ručním papírem. Nepředstavena zůstává grafická část tvorby Tomáše Žemly, jeho precizní velkoformátové lepty a akvatinty.

Autor ke své tvorbě uvádí: „Trinásť rokov vytváram filozofiu Poľa a upínam sa na jeho jednoduchú priestorovú formuláciu. Svojim vlastným stavebným prostriedkom čiarkovania a konštrukčným prostriedkom polovičného horizontu vytváram makropriestor ako keby stále rovnaký, no stále rok po roku iný. Napĺňa ma tá jednoduchosť výtvarného jazyku, puristické plánovanie ale maximalizujúce realizovanie. Desiatky namaľovaných obrazov, ale stále cítim obrovský chtíč maľovať ďaľšie, ako keby ma tá jednoduchosť vizuálneho plánu poľa nabádala hľadať v ňom ďalšie a ďalšie momenty a možnosti stvárnenia až do úplného vyčerpania. Pokladám si otázku, každým dňom aktuálnejšiu. Je projekt Pole môj celoživotný projekt?“.  

Tomáš Žemla je autor, který již přerostl rodné Slovensko. Má za sebou dlouhou řadu zahraničních zkušeností a na české scéně je již také pevně zakotven. Jeho tvorba má punc nepochybné kvality, zároveň je i divácky velmi přitažlivá.