TZ: Michaela Rapavá v Galerii Edikula

Michaela Rapavá/ Čekání, Izolace & Bdění/ kurátorky: Johanka Kalaninová, Paulína Horváthová / Galerie Edikula / Brno / 1. 6. 2022 – 28. 6. 2022

Galerie Edikula navazuje v jarním semestru v pořadí druhou výstavou s názvem Michaela Rapavá: Čekání, Izolace & Bdění. Projekt byl vybrán z 19 přihlášených projektů podzimního OpenCallu za spolupráce studentů ze Semináře dějin umění na FF MUNI. Instalace Čekání, Izolace & Bdění skládající se ze tří prostorových objektů reflektuje tří intenzivní prožitky (čekání, izolace a bdění), skrze výpovědní hodnotu daného materiálu, mědi. Projekt je k vidění v původních prostorách galerie Edikuly, ve výklenku na chodbě budovy C, Filozofické fakulty na ulici Arne Nováka.

Výstava je druhým a zároveň posledním výstavním projektem galerie Edikuly v jarním semestru. Galerie tak danou výstavou zakončuje akademický rok 2021/2022, ve kterém se i přes stále přetrvávající protiepidemické opatření, podařilo uspořádat hned čtyři výstavní projekty. První projekt, se kterým si návštěvníci doslova mohli “vyrovnat účty” byla interaktivní instalace Kateřiny Molišové. Umělkyně ve své site-specific instalaci reflektovala ekologický problém těžby a upozornila na ústřední postavy dané problematiky –  anonymní postavy uhlobaronů. Následující výstava se kvůli zpřísnění protiepidemických opatření  na čas opět přesunula do výlohy Čítárny Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Výběr deseti velkoformátových černobílých fotografií autorů Pavla Matouška a Václava Dvořáka v sobě kombinoval dva různé přístupy k městské krajině, detailní pohled na architektonické vyoseniny a pohled na město jako na abstraktní strukturu. Předposlední výstava tohoto roku představila  umělkyni vystupující pod pseudonymem Ka3ka3, která reflektovala problematiku sociálních sítích a jejich vlivu na mezilidské vztahy, diváci měli opět možnost interakce s daným objektem, který byl koncipován jako určitá nadstavba sociálních sítí.

Akademický rok završuje umělkyně Michaela Rapavá se svým projektem Čekání, Izolace & Bdění. Tato rozměrná instalace reflektuje niterní prožívání skrze výpovědní hodnotu materiálu, se kterým pracuje. Každý z vystavených objektů složený z měděných trubek představuje jeden z prožitků, na který odkazuje i samotný název _– čekání, izolace a bdění. “Divák, ktorý predstupuje k výstave, môže sledovať a pokúsiť sa dekódovať jednotlivé emócie a ich zhmotnenie v polohe či pohybe tela teda v medenom objekte. Inštalácia zároveň ponúka odpoveď na otázku, ako najlepšie vyjadriť realitu cez pociťovanú a teoretizovanú statičnosť pri polohách čakania, izolácie a bdenia a to oproti tradičným technikám, pomocou najvhodnejšej formy,” popisují kurátorky. Tato série objektů se stává potenciálním komplexním zachycením niterních prožitků bytostí ztělesněných v abstrahované formě.

Všechny zmíněné projekty představují rozličné pohledy a práci mladých a začínajících umělců a jsme velmi rádi, že jim galerie dlouhodobě poskytuje platformu pro jejich umělecké vyjádření.

Akce je financována ze Stipendijního programu pro podporu spolkové, kulturní a umělecké činnosti studentů Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Otevírací doba/Opening hours: 8-20 (Budova C FF MU)

VSTUPNÉ - ZDARMA / ENTRY - FREE