Rozpočet ministerstva kultury se má příští rok snížit skoro o miliardu korun

6. 6. 2022ČTK Infoservis

Rozpočet ministerstva kultury by se měl v příštím roce meziročně snížit téměř o miliardu korun. Resort by měl hospodařit s výdaji 14,32 miliardy korun, letos má k dispozici 15,24 miliardy korun. Vyplývá to z předběžného pracovního návrhu rozpočtu ministerstva financí, který má ČTK k dispozici. Dokument k přípravě státního rozpočtu na rok 2023 minulý týden projednala vláda.

Proti roku 2021 by mělo podle navrhovaného rozpočtu ministerstvo kultury (MK) v příštím roce hospodařit se sumou o 2,28 miliardy korun nižší. Ministerstvo kultury zatím navrhované snížení svého rozpočtu nekomentovalo. "Jde o pracovní rámec příjmů a výdajů státního rozpočtu na rok 2023. Ministerstvo kultury do 31. července zpracuje návrh své kapitoly, kterou předloží ministerstvu financí. Následně bude návrh projednán během srpna na úrovni ministra financí. Nejde tedy o finální částku," sdělil dnes ČTK tiskový odbor MK.

Ministerstvo financí v předběžném pracovním návrhu státního rozpočtu na příští rok, který zatím naplánovalo se schodkem 295 miliard korun, zvýšilo nebo nechalo na stejné úrovni ve srovnání s letošním schváleným rozpočtem výdaje více než polovině kapitol. Více by mělo dostat ministerstvo práce a sociálních věcí nebo ministerstvo obrany. Větší výdaje by měly být i na obsluhu státního dluhu.

Vláda Petra Fialy (ODS) ve svém programovém prohlášení podobně jako mnohé předchozí vlády slíbila, že se chce během svého mandátu blížit k tomu, aby na kulturu šlo jedno procento ze státního rozpočtu. V rozpočtu na letošní rok by tak musely výdaje MK činit 18,9 miliardy korun, v příštím roce by to muselo být 19,8 miliardy korun. Pokud by vláda zamýšlela věnovat jedno procento na kulturu bez výdajů na církve, musel by být rozpočet MK ještě vyšší.

Pro letošní rok je schválený schodek rozpočtu 280 miliard korun, ministerstvo financí ale plánuje v červenci vládě předložit jeho novelu.

ČTK | Jakékoliv publikování nebo další šíření obsahu České tiskové kanceláře je bez písemného souhlasu Artalk z.s. zakázáno. ©ČTK