Proběhne Open Studios Brno

Open Studios Brno nabízí jedinečnou šanci navštívit umělecké ateliéry

Do jubilejního 10. ročníku festivalu otevřených ateliérů se v Brně zapojí rekordní počet umělkyň a umělců: ve 12 lokacích bude možné podívat se na tvorbu 78 brněnských i světových výtvarníků. Open Studios Brno proběhnou v termínu 2.–5. 6. a jejich součástí jsou i komentované prohlídky, afterparty či program pro děti.

Open Studios zprostředkovávají současné umění netradičním způsobem: návštěvníci festivalu mají možnost podívat se na tvorbu umělců přímo v prostředí, kde pracují. Ateliéry, v nichž se umělci sdružují, si lze projít samostatně, připojit se ke komentovaným prohlídkám vedeným teoretičkami umění, případně si vyslechnout příběhy o námětech a technikách maleb přímo od samotných umělců.

Oproti tradičním lokacím, které mohou návštěvníci festivalu znát i z minulých let, se do akce v letošním roce poprvé zapojují nová studia, například Industra Art, ateliéry Cejl 76 či DI industrial za Technickým muzeem. „Tento trend dokazuje, že stále více umělkyň a umělců hledá pro své ateliéry sdílené prostory či komunity. Pokud se podíváme na mapu Brna, vidíme, že řada umělců se stahuje do okolí Cejlu či do Husovic, kde tvoří například v bývalých fabrikách, které byly pro tuto část města kdysi typické,“ říká organizátor festivalu Václav Kočí.

Desátý ročník oslaví festival širokou nabídkou programu. Open Studios začínají diskuzí realizovanou ve spolupráci s BRNO2028 v aule Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, která nese podtitul Sběratelství zbavené předsudků a má ukázat, že sbírání umění není pouze výsadou nejvyšších společenských vrstev, nýbrž že cestu k životu se současným uměním si může najít téměř každý i bez ohledů na výši platu. Součástí programu budou také komentované prohlídky, projekce, performance, možnost setkání s umělci na takzvaných artist talcích či při společném obědě, večeři nebo workshopu přípravy kimchi.

Víkendový program vyvrcholí v sobotu večer, kdy se koná prohlídka ateliérů Industra Art a následná afterparty v areálu Industry na Nové Zbrojovce. Ze všech participujících umělců potom zmiňme alespoň dvě čerstvé absolventky Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, Zuzanu Bartošovou a Martinu Valchářovou. Ty jsou prvními rezidentkami Open Studios Inkubátoru, který si klade za cíl pomoci mladým umělcům uchytit se na brněnské výtvarné scéně. V průběhu festivalu i po jeho skončení je možné podpořit zapojené umělkyně a umělce prostřednictvím dražby jejich děl na online aukci, běžící na platformě LiveBid.